Kom langs op Ameland

Ontdek dit veelzijdige waddeneiland

Kom je langs op Ameland?


Verwen je zintuigen met zuivere zeelucht, weidse gezichten, weldadige ontspanning en culinair genoegen. Ameland, een eiland met veel natuur, rust en ruimte. Ook op cultureel en sportief gebied valt er veel te zien en te doen. Bezichtig de vier gezellige dorpjes, elk dorp met zijn eigen dorpskarakter en knusse winkeltjes. Bezoek de musea en duik in de interessante geschiedenis van Ameland. Door deel te nemen aan boottochten, excursies, of door te fietsen en wandelen ontdek je het hele eiland!

Het eiland

Het vierde, en derde Friese, eiland van links is Ameland. In totaal heeft het eiland een oppervlakte van bijna 300 vierkante kilometer en telt het zo’n 3.500 inwoners. Ameland is vooral bedekt met zandduinen, maar in het oosten vind je ook een drassig natuurgebied waar je veel vogels en dieren zult treffen. Het strand van Ameland is in totaal 27 kilometer en daarmee een zeer geschikt eiland voor een uitgebreide strandwandeling. Ook voor de fietsers zijn er voldoende mogelijkheden, de fietspaden kennen namelijk een lengte van in totaal 100 kilometer over het eiland.

Bezienswaardigheden op Ameland

Op Ameland zijn vier dorpen, Hollum, Nes, Buren en Ballum. In het eerstgenoemde plaatsje Hollum vind je het oudste huis van Ameland. Deze is gebouwd in 1516 en zeker een bezoekje waard. Door het veelzijdige landschap en de bijzondere lichtval op het eiland is het een populaire plek voor kunstenaars om naar toe te trekken. In november wordt elk jaar de Ameland kunstmaand georganiseerd. Kunstenaars uit binnen- en buitenland komen samen op het eiland en exposeren hier hun kunstwerken. Zowel in Hollum, Nes als Buren vind je verscheidene musea:

  • In Hollum is het Cultuurhistorisch Museum Sorgdrager
  • Het Natuurcentrum Ameland vind je in Nes
  • In Buren kun je het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude bezoeken

Wat je uiteraard niet mag missen tijdens een bezoek aan Ameland is de prachtige vuurtoren die zich op het eiland bevindt. Deze rood witte vuurtoren genaamd Bornrif is in 1880 gebouwd. De vuurtoren is open voor publiek, om de top te bereiken en een prachtig uitzicht over het eiland te krijgen moet je 236 treden belopen. Van ver zie je de vuurtoren al staan, en in het donker schijnen de lichtbundels vanuit de toren over het eiland.

Het eiland Ameland heeft een rijke historie. Amelander Historie heeft een website met een groot aanbod aan historische artikelen en beeldmateriaal.

Activiteiten op Ameland

Met het uitgestrekte strand wat Ameland rijk is kun je fantastisch Kitesurfen, maakt niet uit welke richting de wind op waait. Kan het jou niet gek genoeg, dan kun je je wagen aan een sprong vanuit het vliegtuig en komen skydiven. Bij het paracentrum op Ameland bestaat de mogelijkheid om een tandemsprong te maken vanaf 3000 meter hoogte. Daarnaast kun je het eiland ook prima op de fiets, te voet of te paard ontdekken. Wandel en fietspaden leiden je door de prachtige natuur van het eiland, over het strand en het wad, door de duinen en de dorpen. En wat dacht je van lekker galopperen over het strand en stappen door de duinen!

Evenementen op Ameland

Elke maand is er op het strand een demonstratie van de paardenreddingboot. Tijdens deze demonstratie trekken 10 stoere paarden de reddingboot met donderend geweld over het strand en door de branding in zee. De demonstratie van de paardenreddingboot is een gebeurtenis die herinnert aan vroeger tijden, want als er echt een schip in nood is vaart tegenwoordig de moderne Anna Margaretha met hoge snelheid de haven van Ameland uit. De demonstratie laat zien dat het redden van drenkelingen en het verlenen van bijstand aan schepen die bij Ameland in nood verkeren een lange geschiedenis heeft.

Begin juli wordt het populaire festival MadNes georganiseerd. Tijdens dit festival is er over het hele eiland muziek, theater en andere gezelligheid. Wat goed is om te weten is dat op 5 december op Ameland niet traditioneel pakjesavond wordt gevierd.

Ameland leeft het hele jaar voor de toeristen, maar op 5 en 6 december willen de Amelanders onder elkaar zijn. Want op Ameland vieren ze geen pakjesavond zoals de rest van Nederland, maar Sunneklaas. Dit is al een eeuwenoude traditie die door Amelanders in stand en geheim wordt gehouden. Toeristen wordt afgeraden om rond deze feestdag het eiland te bezoeken.

Culinair Ameland

Eigenlijk kom je, waar je ook bent op Ameland, leuke tentjes tegen. Langs het strand zijn in april tot november strandpaviljoens geopend waar je kunt genieten van het mooie strand en de zee.

Overnachten op Ameland

Wil je er even lekker tussen uit? Op de waddeneilanden ben je echt even weg! Op het eiland zijn verschillende campings, vakantieparken en hotels te vinden. Je kunt hier vaak het hele jaar door terecht. Ameland heeft namelijk elk seizoen weer een andere, bijzondere uitstraling. Op loop en fietsafstand van het strand liggen de campings tussen de bossen en duinen. Ook voor grotere groepen is Ameland zeer geschikt. Er zijn voldoende jeugdherbergen en campings waar je met een groep of klas terecht kunt.

Bekijk het aanbod voor overnachten

Pagina delen:  


Friesland.nl Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates over Friesland.nl!