Kom langs in Appelscha

Ontdek de mooie natuur van dit dorp

Kom jij langs in Appelscha?


Appelscha, een regio waar je kunt genieten van de natuur, de rust en de ruimte, maar ook veel kunt ondernemen. Een gastvrije regio die je zal verrassen!

Het dorp

Appelscha ligt in het Zuidoostelijke hoekje van Friesland, aan de rand van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Een omgeving die uitnodigt om erop uit te trekken. In 2007 werd de Oude Willem, het natuurgebied tussen Appelscha en Zorgvlied, nog uitgeroepen tot mooiste plekje van Nederland. We raden je dan ook zeker aan om Appelscha niet over te slaan wanneer je in Friesland verblijft. In 1247 stond Appelscha nog bekend als Appels en hoorde het bij het graafschap Drenthe. Er waren toentertijd vooral boerderijen in het dorp te vinden. In het dorp was veel overlast van verstuivend zand uit de duinen, het lag namelijk tussen droge zandige heide en nat veen. In 1450 werd dit probleem opgelost met de aanleg van leidijken. Het zure lekwater uit het veen werd vanaf toen goed tegengehouden. Sinds 1827 is het dorp uitgegroeid tot wat het nu is. Met de turfwinning in de omgeving trokken veel Friese arbeiders richting Appelscha. In dezelfde eeuw is ook het bos aangelegd. Door de komst van de Friese arbeiders is Appelscha een Friestalig dorp geworden.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Appelscha

Het hele jaar door is er van alles te beleven in Appelscha. Net buiten het dorp ligt Openluchttheater de Koele wat onlangs volledig gerenoveerd is. Hier worden in de periode van juni tot september diverse middag- en avondvoorstellingen worden gehouden. Absoluut een aanrader om hier een van de bijzondere voorstellingen bij te wonen!

En wat dacht je van Museum de Heksehoeve waar je een echt magische belevenis kunt meemaken. Met een speurtocht ga je door het 1 ha grote buitenmuseum langs alle mooie bomen, planten en kruiden. Je vind er 27 echte heksenrituelen die je als bezoeker kunt doen, om zo inzichten te krijgen om wensen en dromen waar te maken. Voor kinderen is er een kinderspeurtocht/ heksendiploma met opdrachten. Je leert wichelroede lopen en ze doen elke dag als de weergoden het toelaten samen met de bezoekers een wensenritueel bij de vuurplaats.
Er is een theeschenkerij met binnen en buitenterras en het magische winkeltje.

Daarnaast zijn er diverse wandel– en fietsroutes uitgestippeld die je leiden door de prachtige natuur van dit gebied. Je kunt Appelscha ook vanaf het water beleven. Een bekende vaarroute in de omgeving is de Turfroute.

Verder kan jong en oud zich vermaken in bijvoorbeeld attractiepark Duinen Zathe, bij Appelscha Outdoor en Bosbad Appelscha.

Evenementen in Appelscha

In en rondom Appelscha worden diverse evenementen georganiseerd, zoals:

  • De Acht van Appelscha, een race van 8 uren en 8 kilometer
  • Elke laatste zondag van de maand een excursie met gids naar het Drents-Friese Wold
  • Cultuur liefhebber? Een try-out Shakespeare Romeo & Julia is dan echt wat voor jou

Daarnaast wordt er twee keer in de maand (en in de zomer iedere week) op zondag in Appelscha de Boerestreekmarkt georganiseerd. Op deze gezellige markt worden door kooplui uit het hele land mooie en lekkere producten aangeboden. Ook zijn er vaak verschillende gratis attracties voor jong en oud! Een bezoekje aan de Boerestreekmarkt is zeker een gezellig dagje uit.

Overnachten in Appelscha

Vakantie vieren in Appelscha? In en rondom Appelscha zijn talloze mogelijkheden om te overnachten. Een (boere) camping, hotel of Bed & Breakfast… Ook met groepen is het goed vertoeven in Appelscha, er zijn groepsaccommodaties waar je terecht kunt.

Bekijk het aanbod voor overnachten

Pagina delen:  


Friesland.nl Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates over Friesland.nl!