Van Elfstedenstad naar finish

Het 'Happen en Trappen' arrangement staat voor een kennismaking met een uniek gebied met de route: 'Van elfstedenstad naar finish!'

Hoe ziet een dagje Happen en Trappen eruit?

  • Ontvangst met koffie en gebak (10.00-11.00 uur).
  • Trappen naar het voorgerecht.
  • Op naar een smakelijk soepje.
  • Een heerlijk hoofdgerecht (vlees, vis of vegetarisch).
  • Laatste tussenstop: het dessert.

Van Elfstedenstad naar finish – 50 km
Geen enkele provincie in Nederland heeft zo’n krachtige eigen identiteit. Happen en Trappen in Friesland staat dan ook garant voor een kennismaking met een uniek gebied. Bekend vanwege de befaamde Elfstedentocht, maar ook zonder ijs is er genoeg te genieten…

Zeven boerderijen
De dag begint in Oentsjerk, een klein dorpje tussen Leeuwarden en Dokkum. Oentsjerk maakt deel uit van De Trynwâlden (Trijnwouden), een zandrug in het noorden van Tytsjerksteradiel. Volgens eeuwenoude overlevering is de naam afgeleid van Tryntsje Wâlden, een rijke vrouw die zeven boerderijen en zeven zonen zou hebben gehad. Na haar overlijden erfde iedere zoon een boerderij en stichtte daar een dorp. Zo is ook Oentsjerk ontstaan.

Water in de hoofdrol
Nadat we een blik hebben geworpen op het standbeeld van Tryntsje, vertrekken we naar Dokkum, de plek waar in 754 Bonifatius werd vermoord. Dokkum is natuurlijk ook bekend als één van de Friese elf steden. We passeren de historische kloosterkapel Sybrandahuis en bereiken Burdaard, eveneens gelegen aan de route van de Elfstedentocht. In de zomer speelt het water ook de hoofdrol: ieder jaar passeren hier 12.000 boten.

Monumenten in overvloed
We komen weer in aanraking met de nalatenschap van Tryntsje, want Wijns komt in zicht. Volgens de sage is ook dit dorp gesticht door een van haar zonen. Gelegen aan de oever van de Dokkummer Ee, vormt Wijns een uitvalsbasis voor een uitgebreid fietsroutenetwerk. De weg naar Leeuwarden, de laatste stop van de dag, is dan ook zo gevonden. In de Friese hoofdstad word je getrakteerd op maar liefst 620(!) rijksmonumenten en verschillende beschermde stadsgezichten. Een aangenaam dessert van een dagje sfeervol Friesland. Ten slotte bereik je het startpunt weer.

Route
De route begint met koffie en wat lekkers bij Kafee it wapen fan Fryslân in Oentsjerk. Daarna volgt een voorgerecht bij De Posthoorn in Dokkum en een soepje bij It Posthûs in Burdaard. Het hoofdgerecht wordt geserveerd bij De Winze in Wijns. Bij De Grote Wielen in Leeuwarden wacht ten slotte het dessert.

 

“Happen en Trappen” betreft het een samenwerking tussen vijf horeca-ondernemers te weten

Kafee It Wapen Fan Fryslan
Rengersweg 51
9062 EC Oentsjerk
058-2561747
www.kafee.nl

Hotel Café Restaurant de Posthoorn
Diepswal 21
9101 LA Dokkum
0519-293500
www.hotel-deposthoorn.nl

Hotel-Restaurant It Posthûs
Ds. R.H.Kuipersstraat 1
9111 HA Burdaard
0519-332809
www.posthusburdaard.nl

Eetcafé De Winze
Wijns 30
9091 BE Wijns
058-2561136
www.dewinze.nl

Restaurant De Grote Wielen
Bûtlân 1
8926 XH Leeuwarden
0511-431777
www.grote-wielen.nl


« Bekijk alle locaties

Informatie


Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.