Kom jij langs in Balk?

Ontdek de watersportplaats in Zuidwest-Friesland

Kom jij langs in Balk?


Balk, prachtig gelegen aan het water en in een bosrijke omgeving. Kom jij langs?

De plaats

Balk ligt in de gemeente De Fryske Marren tussen Harich en Wijckel en telt ca. 4000 inwoners. Door het dorp stroomt het kanaaltje de Luts. Balk dankt zijn ontstaan door de handel tussen Wijckel en Harich dat bij een balk over de Luts plaats vond. Op de plaats waar het pad via een balk over het water leidde, kwam er steeds meer leven in de brouwerij. Daar ontstond  “vlecke Balk” aan het begin van zijn ontwikkeling sinds ongeveer 1486.  De balk is later vervangen door een brug.

Bezienswaardigheden in Balk

Balk heeft een beschermd dorpsgezicht en is één van de beschermde stads- en dorpsgezichten in Friesland. Je vindt er verschillende rijksmonumenten die het bezichtigen meer dan waard zijn. In de 18e eeuw hebben de boterhandelaren aan de boorden van de Luts een aantal prachtige panden gebouwd. Ornamenten op de goed onderhouden gevels bevatten onderdelen van de boterhandel onder andere botervaten en de boor waarmee monsters werden getrokken.Uit het jaar 1615 stamt het oude Raadhuis, oorspronkelijk gebouwd als Recht en Weerhuys. De gevel is rijkversierd met ankers. Het bordes werd in het verleden gebruikt voor o.a. het doen van de openbare afkondigingen in de Gemeente Gaasterland. Onder het bordes is het ”hûnegat”, hier sloot eertijds de veldwachter zijn arrestanten op. Ontdek tevens de mooie kerken, zoals de Sint-Ludgeruskerk, It Breahûs en de Paadwizer.

Activiteiten in Balk

Balk heeft een breed winkelbestand. In het centrum zijn veel winkels te vinden met een zeer divers aanbod. Een middagje winkelen is dan ook absoluut een must en parkeren is overal in Balk gratis! Aan de Luts zijn tevens zeilschool de Ulepanne en zeilschool de Stipe gevestigd. De Ulepanne, is zelfs meervoudig winnaar van de Nederlandse Zeilschool Kampioenschappen. Een grote jachthaven ligt aan de rand van het Slotermeer. Voor fietsers en zeilers vaart er een traditioneel skútsje als zeilend beurtveer tussen Heeg en Balk. Balk is tevens de toegang tot de Gaasterlandse bossen. Voor zowel met de boot als op de fiets.

Evenementen in Balk

Balk is een levendig dorp. In de zomermaanden zijn er de Lutskedagen. Deze gezellige braderieën vinden plaats rondom de Luts in het centrum. Tevens is in augustus de feestweek van Balk met onder andere een kermis.  Het hoogtepunt vindt plaats op de laatste donderdag van augustus, de gondelvaart. Een waar spektakel op het water de Luts dat duizenden bezoekers trekt. In de wintermaanden wordt vanuit Balk op het Slotermeer om de Berenburgcup gezeild. Deze Berenburgcup gaat over het Slotermeer en start vanuit Balk. Tevens organiseert het NUT Gaasterlân – Sleat vanaf september tot en met maart diverse theatervoorstellingen.

Culinair Balk

Tijdens je verblijf in Balk is lekker eten en drinken natuurlijk ook erg belangrijk. Gelukkig zijn er volop mogelijkheden om heerlijk uit eten te kunnen gaan. Geniet van Friese specialiteiten die je nergens anders zó lekker vindt. Aan het water dineren is uiteraard ook mogelijk. Zo kun je aan het water de Luts heerlijk eten of genieten van het uitzicht over het Slotermeer en het mooie strand onder het genot van heerlijk eten. De menukaarten van de restaurants bieden met de variatie voor ieder wat wils.

Overnachten in Balk

In en rondom Balk vind je verschillende campings en vakantieparken. Veel daarvan zijn aan het water en hebben aanlegplaatsen voor je eigen boot. Liever een camping of vakantiepark midden in de natuur? Ook die zijn er te vinden rondom Balk. Of boek een goed beoordeeld hotel of B&B.

Bekijk het aanbod voor overnachten

Pagina delen: