Een glorieuze comeback voor Lourens Alma Tadema in het Fries Museum (mixedgrill.nl)


In het rijtje beroemde Nederlandse kunstenaars uit het verleden duikt maar zelden de naam van Lourens Alma Tadema op. Dat is best vreemd als je kijkt naar zijn toenmalige populariteit, zijn enorme invloed op cinema en zijn gewoonweg indrukwekkende werk. Het Fries Museum laat ons met een prachtige tentoonstelling zien hoe goed en bijzonder de schilder wel niet was.

Een glorieuze comeback voor Lourens Alma Tadema in het Fries Museum (mixedgrill.nl) - Friesland.nl

Het is in de stad Leeuwarden waar Lourens Alma Tadema begon met het schilderen van zijn eerste serieuze kunstwerken. In de eerste zaal van de tentoonstelling zie je werken die de kunstenaar als tiener heeft gemaakt. Hierbij valt direct op dat hij zeer goed was in het schilderen van details en dat hij al vroeg een voorliefde voor historische taferelen had. Tijdens een studie in Antwerpen verdiepte hij zich verder in de geschiedenis. Eerst de Merovingen, daarna de Romeinen en later ook de klassieke Egyptenaren.

In de loop der jaren ontwikkelde de kunst van Lourens Alma Tadema zich op twee vlakken: de techniek en de historische accuraatheid. Het schijnt dat hij tijdens zijn huwelijksreis naar Italië voornamelijk bezig was met het natekenen van alles wat maar Romeins was en dat hij dagen doorbracht in musea en oude gebouwen. Ook bezat hij een steeds groter wordende bibliotheek en een behoorlijke collectie Romeinse voorwerpen. Hierdoor was het mogelijk om de klassieke wereld behoorlijk waarheidsgetrouw te kunnen weergeven.

Lees het hele artikel

Pagina delen:  


Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.