Traditioneel zeilen op het Lauwersmeer


Het noorden van Nederland is onlosmakelijk verbonden met zeilen. Wie kent de Sneekweek nu niet? Naast alle feesten in de zomer staat de Sneekweek geheel in het teken van zeilen. Wat veel mensen niet weten is dat je ook kan zeilen in het nationale park Lauwersmeer! Het Lauwersmeer is een bijzonder nationaal park, omdat het grootste gedeelte van het park bestaat uit het water. Vroeger was het Lauwersmeer onderdeel van de Waddenzee, maar vanwege het gevaar op overstromingen is de Lauwerszee aan de bovenkant met dijken afgesloten en is het nu een meer.

Traditioneel zeilen op het Lauwersmeer - Friesland.nl

Het Lauwersmeer ligt in het uiterste noorden van Nederland en ligt deels in Friesland en deels in Groningen. Drie weken geleden stapte ik voor het eerst aan boord van een zeilschip, dronk ik voor het eerst een lamsoor en leerde ik over de ramp van Moddergat…

Traditioneel zeilen op het Lauwersmeer

Na een heerlijke lunch in Oostmahorn stapten we in de stromende regen aan boord van het fiskerskip WL19 Wierumer Aek. De kapitein vertelt ons dat dit geen originele Wierumer Aek is, maar een replica van een Wierumer Aek. Gelukkig maar, want anders betekende dat dat het schip al minimaal 150 jaar oud is. Ik hou van uitdagingen hoor, maar er zit een grens aan. De uitdaging is al groot genoeg om zonder natte kleren boord te komen. Uit voorzorg heb ik een tabletje tegen zeeziekte ingenomen, maar de kapitein vertelt dat dat echt niet nodig is. Better safe than sorry.

Lees het volledige blog

Pagina delen:  


Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.