Wandelen door de pronkzaal van Oranje (mamisdehortop.nl)


Sinds vorige week weet ik het: Friesland heeft ook koninklijk groen, namelijk in Oranjewoud. Op luttele kilometers afstand van Heerenveen vind je dit mooie landgoed dat in 1676 door Albertine Agnes van Oranje, de echtgenote van de Friese stadhouder Willem Frederik van Nassau is nagelaten. Het is een afwisselend wandelgebied waarin zeven wandelroutes zijn uitgezet die je onderling kunt combineren. Daarnaast is er een uitkijktoren, een museum en last but not least: horeca. Dus na gedane zaken is het goed rusten. Kortom de paden op; de lanen in. En dat allemaal in mijn eigen provincie.

Wandelen door de pronkzaal van Oranje (mamisdehortop.nl) - Friesland.nl

Het is een zonnige woensdagochtend als ik heb afgesproken met mijn wandelvriendin uit Leeuwarden. Wij treffen elkaar bij bij Hotel Tjaarda: het startpunt van onze wandeling door de pronkzaal van Oranje en kiezen de rode 5,5 km lange route die ons via de uitkijktoren naar museum Belvedère leidt. De route is door paaltjes aangegeven, dus we kunnen onze aandacht volledig richten op elkaar (er valt nogal wat te bespreken) en op de prachtige beuken en eiken, parken en waterpartijen en de mooie landhuizen en boerderijen die we onderweg tegenkomen.

Het klimmen wordt beloond

Natuurlijk beklimmen we de 18 meter hoge Uitkijktoren. En als we hijgend en puffend boven komen (de uitkijktoren heeft negen trappen van twaalf treden, dus reken maar uit)  hebben we een prachtig uitzicht over Heerenveen en omgeving. In de verte zie ik zelfs Leeuwarden liggen: De 315 meter hoge Achmeatoren steekt net uit boven het vele groen.

We dalen af en vervolgen onze route richting het bekende Museum Belvédère. Het weer is te mooi om één van de tentoonstellingen te bezoeken maar we wandelen er wel doorheen. Onze route loopt namelijk dwars door het moderne gebouw.

Lees het volledige artikel hier

Pagina delen:  


Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.