Proef de eigenheid van Friesland

Bezoek en proef de Friese culinaire hoogtepunten

Culinair Friesland


Friesland is een bijzonder deel van Nederland en staat bekend om haar eigenheid, zo ook in de keuken. In de typische Friese gerechten worden veel streekproducten verwerkt, zoals cranberries, Beerenburg en melkproducten. Met een overzicht van de culinaire locaties in Friesland kun je het restaurant kiezen wat als beste bij jou past!

Producten uit de provincie

Bij het unieke karakter van Friesland past een unieke keuken, en die is er. Door gebruik te maken van producten die de provincie te bieden heeft komen er verrassende gerechten op tafel. Ken je bijvoorbeeld de Reade Krobbe, Wichters of Friese Woudgeeltjes? Dit zijn eigenaardige, maar zeer smaakvolle producten regelrecht uit de provincie. Naast Friese gerechten kent de provincie ook zeer typische dranken. De Friese Beerenburg, een eigen gebrouwen kruidenbitter, is wereldwijd bekend en zelfs in Griekenland te verkrijgen. Je kunt Beerenburg bij vele café’s, slijterijen en restaurants verkrijgen, maar een echte proeverij bijwonen is natuurlijk nog leuker. Met het overzicht van alle culinaire locaties kun je zelf een plekje kiezen waar je graag al het lekkers van Friesland wil proeven.

Leeuwarden de hoofdstad van de Smaak

In 2015 is Leeuwarden uitgeroepen tot hoofdstad van de smaak en volgt hiermee onder andere Groningen, Den Bosch en Amersfoort op. Het is de jury ook opgevallen dat Friesland veel te bieden heeft als het gaat om lokale producten. Dat wordt dit jaar nog eens extra onder de aandacht gebracht met leuke evenementen en speciale activiteiten. Of zoals Leeuwarden zelf zegt: “een jaar lang het beste van Fryslân op je bord. Zo kun je in maart JazzNtaste bezoeken en in september het Groot Liwwadder diner. In november is het ware winterkostfestival waar Amateurkoks een eigen bedachte winterkost op tafel zetten met zelf gekozen ingrediënten. Kijk voor de gehele kalender op de website.

Culinair Fryslân

Uiteten in de Friese keuken kan ook! Er zijn genoeg restaurants waar je terecht kunt. Het samenwerkingsverband Fryslân Culinair is een samenwerking tussen twaalf toprestaurants waarbij gebruik wordt gemaakt van smaakvolle producten uit de streek: de grazige weilanden, de Friese Meren, het zilte wad, de Friese Wouden, Het IJsselmeer, de eilanden, de kleihoek en de zandgronden van Gaasterland en de Stellingwerven. De restaurants hebben elk hun eigen karakter en sfeer, kies dus eentje wat bij jou past.

Bekijk alle eetgelegenheden

Friesland is veelzijdig en voor iedereen! Op culinair gebied zijn er vele mogelijkheden, overal in de provincie zijn leuke tentjes waar je kunt komen ontbijten, lunchen of dineren. Dit verschilt van internationale gerechten tot echte Friese streekgerechten. Je kunt zelf bepalen wat het beste bij jou past. Een lekker bakje koffie met Friese Beerenburg op het terras kan natuurlijk ook! Bovendien zijn er genoeg culinaire evenementen waarbij je heerlijke producten kunt komen proeven en voor de thuisblijvers mee kunt nemen.

Pagina delen:  


Kaart filters Met behulp van deze filters kunt je je selectie op de kaart verfijnen.
  Soort resultaat:

Locatie filters
  Locatie categorie:
  Locatie subcategorie:

Evenement filters
  Soort evenement:

Route filters
  Soort route:
  Route lengte:

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.