Ontdek de culinaire routes in Friesland

Een combinatie van lekker eten en mooie natuur!

Culinaire routes in Friesland


Friesland moet je proeven! Met de culinaire routes die door de Leeuwarder Courant zijn uitgestippeld ben je verzekerd van de culinaire hotspots van Friesland.

Culinaire routes

Friesland zit vol smaak. De Leeuwarder Courant heeft de verschillende streken in Friesland bezocht om hier het aanbod te testen en deze ervaringen hebben ze beschreven in acht smaakroutes. De routes beschrijven niet alleen waar je echt even moet stoppen om te proeven maar ook de natuur die je onderweg tegen komt. Naast de bekende sûkerbôle worden ook de minder bekende Friese producten zoals de wâldbeantsjes geproefd.

Vreemde wezens op ’t Bildt (31,5 kilometer)

Een tocht door het Bildt wordt gekenmerkt door aardappels en graan. Voor de bijpassende groenten zorgt Berlikum als centrum van een almaar uitbreidend kassengebied. Op enkele plekken zul je kraampjes vinden waar je de vers verbouwde producten kunt kopen. Wat deze route erg speciaal maakt zijn de struisvogels. De Struisvogelfarm Sparren Heining van de bakkersfamilie Wijnsma biedt voor binnen en buitenland eieren aan, deze wegen soms wel 2 kilogram. Ook is het vlees van de struisvogel erg smaakvol. De tocht eindigt in de buurt van Sint Annaparochie, waar je de forel vindt. In de Forel for all kun je regenboog- of zalmforellen nuttigen. Genieten geblazen! Ontdek hier de route.

Vreemde streken in de Frije Wiken (36,5 kilometer)

Ten zuiden van Gorredijk is nog veel terug te vinden van de turfwinning die hier plaatsvond. Het is een gebied met boomwallen, vaarten, kleinvee en woudhuisjes. Met een start in Gorredijk komen we gelijk al overheerlijk ijs tegen van Romke de Jong. Op de oude singel vinden we vervolgens echte streekproducten. Je kunt bij de Streekwinkel appels, peren en aardbeien plukken. En de eieren komen van eigen kippen. Vers en lokaal! De laatste stop van de tocht is in Langezwaag, waar in een kas van Wiepie Hofstra aan de Boerestreek volop groente en fruit te vinden is. Ontdek hier de route.

Amelands lekkers

Deze route is nog in ontwikkeling, maar je kunt deze al wel op de fiets afleggen. Deze route brengt je langs veel verschillende producten, zoals kaas, roggebrood, honing, lam en roomijs. Op het eiland zijn zo’n 10 ondernemers die ambachtelijk en duurzaam produceren. Ze zijn mooi verdeeld over het eiland, wat het gelijk een heerlijke fietsroute maakt. Met de start in het plaatsje Nes kun je gelijk aanschuiven voor een lekkere bak koffie en een broodje gerookte meerval. Met vervolgens een stop bij de Kaasboerderij Ameland, waar je op ambachtelijk wijze bereide kaas kunt proeven. Ook een bakje ijs, zonder kleur en smaakstoffen, kun je hier eens proberen. Aan het einde van de route fietsen we nog even langs de meervalkwekerij aan de Kooiweg. Ontdek hier de route.

Nostalgisch tuffen (40 kilometer)

Door het Gaasterland kun je met een authentieke solex de omgeving verkennen. In Rijs zit een verhuurbedrijf waar je zo’n motor uit de jaren ’50 kunt huren. Uiteraard is de route ook prima met de fiets af te leggen! De route met in de verte het IJsselmeer is prachtig. Bij ijsboerderij de Bûterkamp wordt als eerste gestopt. Hier wordt een echt streekproduct geproduceerd, namelijk échte boerenroomijs met de smaak suikerbrood en dúmkes. Verderop tijdens de tocht wordt reclame gemaakt voor het Gaasterlands Kruiden Varken, die grootgebracht wordt zonder antibiotica en met liefde en aandacht. De kruiden in hun voer geven het vlees een speciale smaak. In Balk kun je een Balkster balkje bij de bakkerij meenemen, lekker voor later thuis bij de koffie. Ontdek hier de route.

Watertanden in de wâlden

Tijdens deze route ligt de focus op de wâldbeantsjes, woudbonen. In Ureterp wordt deze boon al generaties lang geteeld. Er gaan maanden overheen voordat de bonen klaar zijn voor consumptie. Oogsten, drogen en selecteren kost tijd. In november en december kun je het beste hier langs fietsen wanneer je deze bonen wilt kopen. In de vorm van frietjes kun je woudboontjes ook krijgen, namelijk bij de Herberg van Smallingerland in Rottevalle. In Buitenpost eindigt de reis, hier kun je bij de Kruidhof en Op é Stal een pakket aan streekproducten samenstellen en meenemen voor de thuisblijvers! Ontdek hier de route.

Tussen woud en wad (37 kilometer)

Dit is een route van uitersten. Druk en compact Kollum tegenover stil en verspreid Warfstermolen. Dichte bebossing rond Veenklooster en weidse akkers tegen het Lauwersmeer. Landbouw versus techniek bij de ‘grutte earen’ van Burum. Als het om smaak gaat, kun je eigenlijk volstaan met een bezoek aan Kollum, dat als centrumplaats beschikt over een rijk aanbod aan horeca, bakkers, slagers en groenteboeren. In Engwierum kun je even kort van de route afwijken om het Lauwershof te bezoeken. Dit is een waar fruitparadijs en vind je appels, pruimen, kruisbessen, aardbeien en nog veel meer. Wanneer je de reis vervolgt richting het oosten kom je langs het Lauwersmeergebied met uitgestrekte graanakkers. De tocht eindigd weer in Kollum. Ontdek hier de route.

Goed volk (81 kilometer)

Deze route door de Zuidwesthoek heeft genoeg te bieden. Je kijkt er je ogen uit, met de uitgestrekte graslanden. Ook is hier de mogelijkheid om het water op te gaan en het gebied al varend te ontdekken. In Workum, het eerste plaatsje van de route biedt het Pottebakkershuis een groot assortiment aan biologisch voedsel uit de provincie. Het is een koffie- en theeschenkerij met ook vegetarische en visgerechten. Zij halen alle producten bij boeren uit de omgeving! Verderop zit een natuurwinkeltje waar je ook natuurlijke en biologische producten kunt kopen. Wanneer je onderweg bent moet je ook zeker de Friese Nagelkaas proberen, die is heerlijk. Met het einde in zicht kun je de boontjes uit Koudum niet overslaan. Het geheim van dit boontje zit ‘m in de verbouwing op zwart, los zand. Ontdek hier de route.

Zware benen, zoete cakejes (18 kilometer)

In en rondom het natuurpark Drents-Friese Wold zijn ook volop culinaire hoogstandjes. Het is een route die je meeneemt door het bos en de groene natuur met nu en dan een afslag naar lekkernijen uit deze streek. Zo kun je in Appelscha een stop maken bij de Echte Bakker De Vent aan de Vaart-Zuidzijde. Hier kun je Kale Duintjes kopen. Dit zijn lokale versnaperingen welke vernoemd zijn naar de grote zandverstuiving in het Wold. Voor een diner is Herberg Het Volle Leven een absolute aanrader. Hier wordt op biologische wijze gekookt en worden smaakversterkers achterwege gelaten. Met een eigen moestuin ben je verzekerd van verse en smaakvolle gerechten. Ontdek hier de route.

Bekijk alle eetgelegenheden

Pagina delen:  


Friesland.nl Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates over Friesland.nl!

Kaart filters Met behulp van deze filters kunt je je selectie op de kaart verfijnen.
  Soort resultaat:

Locatie filters
  Locatie categorie:
  Locatie subcategorie:

Evenement filters
  Soort evenement:

Route filters
  Soort route:
  Route lengte:

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.