Ontdek de Friese streekproducten

Drankjes, hapjes en heerlijke gerechten

Ontdek de Friese streekproducten


In Friesland zijn veel lekkere producten vinden die allen hun oorsprong in Friesland hebben. Misschien denk je bij streekproducten uit Friesland al gauw aan Oranjekoek, maar er is nog veel meer te vinden!

Friese gerechten

Friesland is een bijzonder deel van Nederland. Het heeft zijn eigen kenmerkende landschap en (elf!) steden, zijn eigen taal, zijn eigen muziek. En ook zijn eigen gerechten. Deze gerechten zijn vaak traditioneel, maar er komen ook nieuwe bij. In deze streekgerechten zijn typisch Friese producten verwerkt, zoals de kenmerkende broodsoorten, graansoorten, cranberries, drank (beerenburg) en melkproducten. Friesland echt goed leren kennen? Probeer de Friese streekgerechten dan eens.

Op internet zijn recepten bij elkaar gezet van gerechten uit Friesland en met Friese producten. Plus een overzicht van markten in Friesland. Zelf de handen uit de mouwen steken in de historische of streekeigen keuken? Dat kan bijvoorbeeld bij culinair centrum Kruid en Spijs.

Gewoon lekker uiteten in de Friese keuken kan natuurlijk ook. Twaalf toprestaurants hebben zich verenigd in het samenwerkingsverband Friesland Culinair. Daarnaast zijn er diverse restaurants die het Frysk Menu aanbieden, bestaande uit allerlei Friese specialiteiten.

Wel eens van Reade Krobbe, Wichters of Friese woudgeeltjes gehoord? Het zijn typische streekproducten uit de Friese Wouden. De Reade Krobbe is een roze boon met veel rood-paarse spikkels. Beetje vreemd, maar het smaakt heerlijk! De wichter is een vrucht die behoort tot de pruimenfamilie. Sappig en zoet met een muskusachtig aroma. De Friese Wouden is één van de twee nationale landschappen die Friesland kent. Een geheel eigen cultuur en natuur onderscheidt de Friese Wouden van haar omgeving. De Friese Wouden kent haar eigen specialiteiten!

Friese dranken

De Friese Beerenburg is wereldwijd bekend en dat moet je natuurlijk zelf ook eens ontdekken! Deze kruidenbitter kent zijn oorsprong in Amsterdam waar verschillende stokers gebruik maakten van de kruiden van Hendrik Beerenburg. Deze verkocht de kruidenpakketjes namelijk in Amsterdam. Doordat de kruidenmengsels steeds populairder werden, ook onder apothekers, ontstonden er snel verschillende varianten op Beerenburg. In Friesland vind je verschillende distilleerderijen waar je een rondleiding kunt krijgen en natuurlijk het drankje kunt proeven! Ontdek de verschillende soorten van Weduwe Joustra, Meekma Beerenburg, Sonnema BerenburgBoomsma Beerenburger en De Stiekeme Stoker.

Naast Schotse en Ierse whisky is er ook een Friese whisky in de handel. Gestookt en gelagerd in Bolsward bij de Friese Bierbrouwerij ‘Us Heit’. De whisky heeft de naam ‘Frysk Hynder’ meegekregen, dit verwijst naar het adellijke Friese paard met overeenkomstige uitzonderlijke eigenschappen.Je kunt hem bestellen bij Us Heit! Zoals de naam van de brouwerij doet vermoeden worden hier ook verschillende speciaalbieren gebrouwen.

Proef ook eens Dockumer koffie, hete koffie met een scheut Beerenburg, afgedekt met geslagen room. Hét Friese antwoord op de Irish Coffee. Wil je de koffie zelf maken? Ontdek het recept.

Friese hapjes

In Friesland vind je veel soorten kazen, brood en zuivelproducten. Probeer ook eens de Friese oranjekoek, die eigenlijk roze is. Heb je al eens suikerbrood geproefd? Vroeger werd dit product cadeau gedaan aan moeders die een meisje hadden gekregen. Het brood bestaat voor maar liefst 40% uit suiker en is erg lekker. Overal in Friesland kun je suikerbrood vinden en er worden zelfs gerechten mee gemaakt. Echte Friese koekjes proeven? Probeer de Fryske dúmkes, die vaak bij de thee worden gegeten, of drabbelkoeken. Wil je de drabbelkoeken zelf maken? Probeer het recept eens uit.

Droge worst is een streekgerecht, waarbij de worst na het vullen wordt opgehangen om te drogen. Droge worsten worden voornamelijk in de Noordelijke kuststreken (Groningen, Friesland, maar ook in Drenthe) gemaakt, omdat daar de luchtvochtigheid geschikt is voor het drogen. De smaak verschilt afhankelijk van de gebruikte kruiden. Kruidnagel is daarvan de meest gebruikte. Iedere slager heeft zo zijn eigen geheimen. Droge worst wordt vooral als borrelhap of tussendoortje gegeten. De worst wordt ook wel gekookt, al wordt beweerd dat de worst zijn karakter daardoor verliest. Ontdek alles over de Friese droge worst via Weidenaar.

Bekijk alle eetgelegenhedenBekijk alle culinaire arrangementen

Pagina delen:  


Friesland.nl Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates over Friesland.nl!

Kaart filters Met behulp van deze filters kunt je je selectie op de kaart verfijnen.
  Soort resultaat:

Locatie filters
  Locatie categorie:
  Locatie subcategorie:

Evenement filters
  Soort evenement:

Route filters
  Soort route:
  Route lengte:

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.