Leeuwarden, smaakstad 2015

Een jaar lang het beste van Friesland op je bord!

Hoofdstad van de smaak


In 2015 is Leeuwarden verkozen tot hoofdstad van de smaak. Leeuwarden volgt hiermee steden als Zwolle en Amsterdam op. Een jaar lang wordt extra aandacht besteed aan producten uit de provincie met speciale evenementen en bijzondere activiteiten.

Smaakstad

Met Leeuwarden als smaakstad voor een jaar betekent dit smullen geblazen. Gedurende het hele jaar worden “lekkere” activiteiten en evenementen georganiseerd met extra aandacht voor de heerlijke producten en gerechten uit de provincie. Diverse horecaondernemers hebben hun kaart aangepast met een speciaal smaak-menu. Restaurant van Buren in het Oranje Hotel in Leeuwarden was de eerste met zo’n heerlijk menu. Het geeft de verschillende restaurants de mogelijkheid om al het moois en lekkers van Friesland aan de rest van Nederland te laten proeven. Op de website van de Leeuwarden Smaakstad vind je naast alle evenementen ook heerlijke recepten, zoals hutspot met runderlende van de barbecue.

Culinaire trots

Dat Friezen trots zijn verbaast niemand meer, dit zijn ze dan ook zeker op de lokale producten die in de provincie te vinden zijn! Op het Friese land wordt genoeg moois verbouwd, het is een landbouwprovincie bij uitstek. Er wordt vooral snijmais, pootaardappel, consumptieaardappel en graan verbouwd. Ook zijn er vele veehouderijen, welke zowel rundvee als melkkoeien op stal hebben staan. Friesland besteed ook steeds meer aandacht aan biologische producten, zo is 2% van de landbouwbedrijven biologisch, opgesplitst in melkveebedrijven, graasdierenbedrijven en akkerbouwbedrijven. Duurzaam ondernemen is iets wat belangrijk is voor de provincie en waar ze in ontwikkelen. De provincie stimuleert deze ontwikkeling met technologische vernieuwingen. Ook willen ze de afzet en promotie van lokale producten verbeteren.

Friese streekproducten

Friesland kent vele producten welke uniek zijn voor de provincie. De volgende producten moet je echt eens proberen wanneer je in Friesland en Leeuwarden bent:

  • De Friese turfgerookte droge worst die urenlang wordt gerookt op lage temperaturen
  • Biologische Marlanner kaas met een unieke smaak
  • De Friese gele woudboon, een peulvrucht geteeld in Friese zandgrond
  • Ambachtelijk ijs van de IJsboerderij Boereiis
Meer informatie over Friese streekproducten

Evenementen

Het hele jaar door worden er gezellige culinaire evenementen georganiseerd in en rondom Leeuwarden. De hele provincie zet zich in om de lekkerste producten te bereiden. Die moet je proeven! In mei is er bijvoorbeeld het Flinke Food Festival, een minifestival waar je heerlijk kunt eten en drinken en ondertussen geniet van muziek en theater. Of in oktober kun je een bezoek brengen aan een Friese streekmarkt in Oldeberkoop. Hier vertellen lokale boeren en ondernemers over hun producten. Eigenlijk kun je hier alles proeven en kopen, zoals vlees, vis, groente en kaas. Tegen het einde van het jaar is er nog een laatste evenement, namelijk het vierde stadstuindiner. Tijdens dit diner wordt een duurzame en sociale maaltijd neergezet, welke je voor een klein bedrag kunt eten. Er zijn natuurlijk nog veel meer evenementen, neem dus snel een kijkje of kom gewoon langs in Leeuwarden.

Overnachten in Leeuwarden

Wil je een aantal nachten in Leeuwarden of omgeving verblijven? Dat kan natuurlijk! Je kunt er voor kiezen om meerdere evenementen te bezoeken of het te combineren met de vele andere bezienswaardigheden in de omgeving. In Leeuwarden en omgeving zijn vele hotels, bed&breakfasts, campings en vakantieparken waar je het hele jaar terecht kunt.

Bekijk het aanbod voor overnachten

Pagina delen:  


Friesland.nl Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates over Friesland.nl!

Kaart filters Met behulp van deze filters kunt je je selectie op de kaart verfijnen.
  Soort resultaat:

Locatie filters
  Locatie categorie:
  Locatie subcategorie:

Evenement filters
  Soort evenement:

Route filters
  Soort route:
  Route lengte:

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.