Bezoek dé musea van Friesland

Kom alles te weten over Friesland en omgeving!

Kom cultuur snuiven in Friesland


Bewonder de Friese schatten in de tientallen musea die de provincie rijk is. Zowel jong als oud vermaakt zich hier prima. Er zijn bovendien regelmatig tentoonstellingen speciaal voor de jongeren onder ons.

Musea in Friesland

Over Friesland is veel te lezen en te ontdekken, vandaar ook de vele prachtige musea! Hier kun je al het moois van de provincie bewonderen. Er zijn een aantal grote musea die je eigenlijk niet mag missen, zoals het Fries Museum in Leeuwarden, Museum Belvédère in Heerenveen en het Fries Scheepsvaartmuseum in Sneek. Daarnaast zijn er ook tal van kleinere musea en oudheidskamers die erg interessant zijn. Ben je al eens in het Juttersmuseum op Ameland geweest? Of het Model Spoor Museum in Sneek? Al deze musea organiseren regelmatig prachtige tentoonstellingen, zeker een bezoekje waard dus!

Bekijk alle musea

Het Fries Museum

In september 2014 opende het Fries Museum haar deuren aan het Wilhelminaplein in Leeuwarden. In dit museum vind je alles over Friesland en de Friezen. Hoe de taal is ontstaan, belangrijke personen, de elf steden en nog veel meer. Je kunt hier ook het zwaard van Grutte Pier, dé vrijheidsstrijder van Friesland, bewonderen. Schilderijen van Gerrit Benner hangen aan de muur en de film Overval wordt gedraaid. Alles is in het teken van Friesland door de jaren heen, ‘een stukje buitenland in Nederland’. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag.

Lees meer het over het Fries Museum

Natuurmuseum Fryslân

Alles over de natuur ontdek je in het natuurmuseum Fryslân. Dit museum, gesitueerd in Leeuwarden, duikt in de wereld van dieren en planten. Met opdrachten, proefjes en spelletjes ontdek je echt de natuur van Friesland. Tijdelijke tentoonstellingen zijn te bezoeken in de expositiezaal in het museum. Voor kinderen, ouders en grootouders een geweldig uitje.

Lees meer over Natuurmuseum Fryslân

Museum Belvédère

In Heerenveen vind je het Museum Belvédère. Dit museum is in 2009 officieel opgenomen in het Nederlands Museumregister en toont twintigste eeuwse en eigentijdse beeldende kunst uit Friesland in directe relatie tot beeldende kunst uit Nederland en Vlaanderen. Het accent ligt op schilderkunst die relaties aangaan met de omliggende landschappelijke sfeer. Thijs Rinsema, Jan Mankes, Hendrik Werkman en Jean Brusselmans behoren onder andere tot de vaste collectie van het museum. Regelmatig zijn van bijzondere kunstenaars exposities te zien in Heerenveen. Ook talloze andere culturele evenementen worden georganiseerd, zoals concerten lezingen en voorstellingen. Met gids? Een rondleiding is op aanvraag zeker mogelijk. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag.

Lees meer over Museum Belvédère

Planetarium

Het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium in Franeker is Wereldwijd bekend en zeker een bezoekje waard! Het is het oudst werkende planetarium in de wereld en werd in de 18de eeuw gebouwd door de natuur- en scheikundige Eise Eisinga. Een planetarium is een schaalmodel van ons zonnestelsel. Alles over onze planeten ontdek je hier! Met leuke activiteiten in het museum is dit een uitstapje voor alle leeftijden, kleine groepen maar ook met een hele klas. Er worden ook voldoende rondleidingen gegeven door het gebouw zodat je écht alles te weten komt over ons zonnestelsel. In de zomermaanden kun je hier dagelijks binnenlopen. In de wintermaanden is het planetarium op maandag gesloten.

Lees meer over het Planetarium

Galeries en Ateliers

De kunstenaars aan het werk zien? In hun eigen ateliers en galeries kun je de werken bewonderen van vele kunstenaars. Zij nemen je mee in hun gevoel en creativiteit. Atelier Kleine-lijn is een combinatie van een levendige werkplaats en winkel. Alles wordt hier op ambachtelijke wijze gemaakt, zoals met hand bedrukte stoffen. Alle stoffen zijn natuurlijk en zijn de basis van prachtige producten, zoals sjaals, keukenlinnen en tafellakens.

Het museumweekend

In het voorjaar is jaarlijks de nationale museumweek, voorheen museumweekend. Ook de musea in Friesland hebben tijdens deze week tal van activiteiten die voor iedereen leuk zijn! Speciale exposities, concerten en activiteiten maken van deze week een speciaal uitje. Ook voor de kinderen zijn speciale activiteiten georganiseerd. Tijdens deze periode kun je soms zelfs met korting naar het museum toe. Altijd al een bezoek aan één van bovenstaande musea willen brengen? Dit is je kans! Bezoek de website voor de laatste informatie en data.

Bekijk alle musea

Pagina delen:  


Friesland.nl Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates over Friesland.nl!

Kaart filters Met behulp van deze filters kunt je je selectie op de kaart verfijnen.
  Soort resultaat:

Locatie filters
  Locatie categorie:
  Locatie subcategorie:

Evenement filters
  Soort evenement:

Route filters
  Soort route:
  Route lengte:

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.