Cultuurhistorische fietsroute Menaldumadeel


Deze route leidt je door een gebied met grote cultuurhistorische waarden. De fietstocht loopt langs prachtige terpdorpen, mooie Staten en Stinsen met even mooie tuinen en langs het gebied wat ooit de Middelzee is geweest. Ontdek hoe dit landschap, laag voor laag, door de natuur en haar bewoners is ‘geschilderd’.

Tijdens de route word je gewezen op de oude stroomgeulen waarlangs het eb- en vloedwater stroomde. Je ziet de oeverwallen waar zand en lichte klei werden opgeworpen door het watergeweld, maar ook de laaggelegen komgronden achter de stroomwallen waar de zwaardere klei zich in alle rust kon afzetten. Deze processen zijn al begonnen ver voor onze jaartelling en doorgegaan totdat op grote schaal dijken aangelegd zijn in de 12e en 13e eeuw. Ook laat de route je zien hoe de mens in en na de vroege Middeleeuwen steeds meer invloed uitoefende op dit landschap.

De fietsroute start bij het NS Station in Leeuwarden. Vanuit hier fiets je via de scheve Oldehove, uit de 16e eeuw, naar het Popta Slot in Marssum. Vandaaruit via Engelum, Beetgum, naar de Koepelkerk in Berlikum. Via Wier door naar Slappeterp, Menaldum (Schatsenburg), Dronrijp en Ritzumazijl, een buurtschap gelegen op de voormalig Middelzeedijk.

45 of 38 km?

De fietsroute wordt bewegwijzerd door bordjes met een oude fiets en richtingspijl. Langs de route zijn enkele infopanelen geplaatst. De fietsroute heeft een lengte van 45 km en kan op ieder punt worden gestart. In Ritzumazijl kunt u de route inkorten tot 38 km door linksaf , over de Hegedyk, naar Marssum te fietsen.

Boekje met een routekaarten en –beschrijving is verkrijgbaar op verschillende locaties in de regio, waaronder het gemeentekantoor van Menaldumadeel – Dyksterbuorren 16, 9036 MS  Menaam.

Pagina delen:  


Friesland.nl Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates over Friesland.nl!

Kaart filters Met behulp van deze filters kunt je je selectie op de kaart verfijnen.
  Soort resultaat:

Locatie filters
  Locatie categorie:
  Locatie subcategorie:

Evenement filters
  Soort evenement:

Route filters
  Soort route:
  Route lengte:

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.