Kom jij naar Delfstrahuizen?

Ontdek alles over dit leuke dorp!

Delfstrahuizen


Het unieke tweelingdorp aan het Tsjûkemar (Tjeukemeer). De dorpen worden letterlijk gescheiden door de Pier Christiaansleat, de verbinding tussen de Kop van Overijssel en de toegang tot de uitgestrekte Friese Meren. De ligging aan het Tsjûkemar leent zich uitstekend voor allerlei watersportactiviteiten maar ook op het land zijn er diverse recreatiemogelijkheden. Vanaf de terrasjes kunt u volop genieten van alle bedrijvigheid.

Delfstrahuizen  / Echtenerbrug – een stukje geschiedenis

Delfstrahuizen is  van oudsher een laagveengebied.  De naam zou volgens taalkundigen afgeleid zijn van het oud Friese woord ‘delva’ wat afgraven of afgegraven grond betekent. De huizen aan de ‘delf’ werden op die manier omgedoopt tot Delfstrahuizen. Het is een van de meest open streekdorpen van Fryslân. De zuidelijke grens is de bekende Pier Christiaansleat,  de vroegere grens tussen voormalig Lemsterland en Schoterland. Hierdoor had Delfstrahuizen een uitermate uitgestrekt, dunbevolkt dorpsgebied. In de achterliggende Veenpolder vonden tot in het midden van de 20ste eeuw verveningen plaats. De dorpskerk is in 1908 gebouwd naar ontwerp van J. Schreur. In de kerk staat een traditionele kansel met neorenaissance-elementen en een orgel gebouwd door de firma Bakker & Timmenga (Leeuwarden). Op foto’s is het prachtige oude interieur nog te zien.

De oorspronkelijke buurtschap Echtenerbrug vormt samen met Delfstrahuizen één woonkern. Het streekdorp strekt zich uit langs de Hoofdweg, de belangrijke, oude verbindingsweg van Lemmer naar Heerenveen. De bebouwing langs de weg en de vaart is nergens monumentaal, maar langs de vaart vormt het wel een spontaan, sfeervol geheel.

Toerisme speelt  in beide dorpen een prominente rol. Er zijn dan ook diverse voorzieningen te vinden voor toeristen en (water)recreanten zoals o.a. jachthavens, overnachtingsmogelijkheden en gezellige horecagelegenheden aan het water.

Tsjûkemar (Tjeukemeer)

Het Tsjûkemar is het grootste binnenmeer van de provincie Fryslân. Het meest westelijke deel  van het meer wordt doorsneden door de snelweg A6. De oppervlakte van het meer is ca. 22 km2. In het meer liggen de  eilandjes  Tsjûkepôle,  Marchjepôle en Gânzetippe waar je met je boot aan kunt meren bij één van de Marrekrite plaatsen en kunt genieten van de rust en schitterende omgeving.

Ontstaan Tsjûkemar en standbeeld Tsjûke en March

Bij het gemaal van Echten, staat het standbeeld van Tsjûke en March. Hierbij wordt een tekst vermeld, dat het ontstaan van het Tsjûkemar verklaart. Er zijn twee lezingen. In de eerste lezing lopen twee boerinnen terug van het melken naar huis. Nadat ze een brandje ontdekten weigerde de boerin, die de melk droeg, de brand te blussen. De ander schold haar uit voor Tsjûke, een hondennaam. De naam is een eigen leven gaan leiden en zou gebruikt zijn voor het later ontstane meer. In de tweede lezing raakten twee zusjes elkaar in de rook van een brand kwijt. Zij bleven naar elkaar roepen: “Tsjûke” en “March”, hun stemmen bleven nog lang hoorbaar en vormden aaneengeklonken Tsjûkemar. Het verhaal komt voor in De Held en de Draek door Ype Poortinga (1910-1985).

Dolle Brêge dagen

Ieder jaar, tijdens de zomermaanden, worden de Dolle Brêge dagen georganiseerd, een reeks spektakel-evenementen voor zowel toeristen en inwoners. Op de donderdagavonden vinden diverse activiteiten plaats op of rond de brug en het water, zoals bijv. zakslaan, spijkerbroekhangen, kanoracen, fiets- en wandeltocht, uiteraard omlijst met live-muziek. De Dolle Brege dagen worden afgesloten met een vlootschouw. De Pier Christiaansleat is de locatie tijdens de Dolle-Brêge-Dagen. Meer informatie www.echtenerbrug.info

Strandje Delfstrahuizen / Echtenerbrug aan het Tsjûkemar

Een uniek gelegen strandje aan het Tsjûkemar . Het kindvriendelijke strand met enkele speeltoestellen biedt een prachtig uitzicht over de Zuidoosthoek van het Tsjûkemar .

Gemaal Echten en galerie

Het gemaal van Echten ligt aan de zuidoever van het Tjeukemeer, aan het wandel- en fietspad over de dijk. Tussen 1856 en 1859 werd de veenpolder van Echten bedijkt. Aanvankelijk werd deze polder met behulp van wind bemalen, maar omstreeks 1865 kwam hier een stoomgemaal. Het huidige gemaal is in 1913 gebouwd. In 1925 werd echter overgeschakeld naar elektrische bemaling waardoor de stoommachine en ketels zijn verwijderd en ook de schoorsteen werd afgebroken. In de jaren 2004/2005 is het gemaal gerestaureerd en zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat teruggebracht. In 2007 kreeg het voormalig stoomgemaal zijn schoorsteen terug. Het gemaal is erkend als rijksmonument en wordt in de zomermaanden opengesteld als museum. In de pompruimte is een expositie ingericht over de vervening van de polder van Echten. In het vroegere ketelhuis van het gemaal is Galerie het Gemaal gevestigd. www.galerie-het-gemaal.nl

Ir. D.F. Woudagemaal

Dit imposante monumentale stoomgemaal – die af en toe nog in werking is – staat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Even indrukwekkend als de stoomtechniek is de fraaie architectuur gebaseerd op de Amsterdamse school. In 2011 is het nieuwe bezoekerscentrum gereed gekomen. De bezoeker maakt hier op spectaculaire wijze kennis met alle boeiende aspecten van het Woudagemaal. Voor meer informatie www.woudagemaal.nl

 

VVV de Friese Meren – Gaasterland

Ben je op zoek naar meer informatie over de omgeving of andere interessante en leuke bezienswaardigheden, activiteiten en/of evenementen? Laat je inspireren op www.vvvfriesemerengaasterland.nl  en/of download de VVV NL app (te vinden in de App Store of Google play).

 

Fietsroute “Melkroute rondom Tjeukemeer” (45,5 km)

De slogan ‘Melk, de witte motor’ gaat zeker op voor dit gebied. De melkproductie speelt namelijk een belangrijke rol in het leven van de mensen die hier wonen. Deze route neemt je mee langs alle elementen van de melkproductie. Zo fiets je langs landerijen met grazende koeien, mooie boerderijen en zowel historische als hedendaagse melkfabrieken. In Scharsterbrug fiets je langs een werkende melkfabriek en in Delfstrahuizen staat een voormalige melkfabriek die is omgebouwd tot een hotel en restaurant. In het landschap zie je de ene na de andere boerderij.

https://www.route.nl/fietsroute/337727/melkroute-rond-het-tjeukemeer

Pagina delen:  


Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.