Ontdek de veelzijdigheid van Dokkum

Voor vakantievierders, dagjesmensen en bewoners!

Kom jij langs in Dokkum?


De laatste stad van de Elfstedentocht, Dokkum. Deze stad staat bekend als een winkelstad, maar heeft ook een zeer historische binnenstad. Met maar liefst 140 rijksmonumenten is er van alles te zien in deze stad. Bovendien komt hier de Beerenburg vandaan, die moet je proeven!

De stad

Dokkum is de stad waar Bonifatius in het jaar 754 werd gedood. In 1298 kreeg Dokkum na Stavoren, IJlst en Harlingen de Friese stadsrechten. Van de rijke historie is nog veel terug te zien in Dokkum. In combinatie met de gezelligheid en het water wat zich rondom de stad bevindt, is deze stad zeker het bezoekje waard. Je kent vast Syb van der Ploeg, Sipke Jan Bousema en Dewi Pechler wel, zij komen ook allemaal uit Dokkum.

Bezienswaardigheden in Dokkum

In Dokkum is de laatste jaren veel gerestaureerd. Met behulp van de Europese Unie zijn er diverse kunstwerken ontwikkeld en heeft de binnen stad weer een nieuwe bestrating. Met meer dan 140 rijksmonumenten is er veel te zien in de stad! Het stadhuis is een gebouw uit 1610 en heeft een zeer historisch karakter. Tegenover het stadhuis stond voormalig het Blokhuis. Op deze plaats staan nu zeventiende eeuwse huizen waar winkels in gesitueerd zijn. De vestingstad van Dokkum wordt omringd door stadswallen, ook wel bolwerken genoemd. Op deze bolwerken staan ook de windmolens van de stad. De watertoren die zich in het centrum bevindt staat bovendien in de top 100 van Nederlandse monumenten!

Activiteiten in Dokkum

Een bezoek aan Dokkum is zeker de moeite waard, er is genoeg te doen. Je hoeft je dan ook niet te vervelen. Zo kun je kanoën rond de bolwerken, een stadswandeling maken door het historisch centrum een rit in het Dokkumer Lokaeltsje, een bezoek brengen aan het Bonifatiuskapel en een bezoek brengen aan het museum. Voor jong en oud zijn er genoeg activiteiten. Ook als shopaholic kunt je je in Dokkum uitleven, naast de bekende ketens zijn er ook leuke kleinere ateliers waar je unieke kleding kunt kopen. Even ontspanning tijdens de wandeling of tijdens het winkelen? Je kunt heerlijk eten en drinken bij Grand Café de Waegh midden in het centrum. Kun je gelijk een typische Dokkumer koffie bestellen. Dit is een hete koffie met een scheut Berenburg. Sonnema Berenburg komt namelijk uit Dokkum. Genieten geblazen! Dokkum ligt bovendien vlakbij het Nationaal Park Lauwersmeer. Dit is een prachtig natuurgebied waar je lekker kunt wandelen en fietsen. Je hoort het al, genoeg te doen in Dokkum!

Overnachten in Dokkum

Kom je voor meerdere nachten naar Dokkum? Je hebt dan een ruime keuze aan hotels, Bed & Breakfasts, vakantiewoningen en campings. Dit kan zowel in Dokkum als in de omgeving. Deze verschillen allemaal in locatie, luxe en sfeer. Zoek je een kleine Bed & Breakfast? De Dokkumer Bed & Breakfast zit in de voormalige distilleerderij van Sonnema Berenburg. Kies je toch liever voor luxe? Dan past Hotel Posthoorn misschien beter bij jou. Kijk voor het gehele overzicht aan mogelijkheden op onze kaart. Voor ieder wat wils!

Evenementen in Dokkum

Het kan niet missen of er is wel iets georganiseerd in Dokkum wanneer jij de stad bezoekt. Houd de evenementenkalender dus goed in de gaten, zodat je niks hoeft te missen.

  • In maart kun je meelopen met de Bonifatiusloop
  • Elke woensdag vindt de oudste weekmarkt van Nederland plaats
  • Houd je van muziek? In de zomer zijn er op de vrijdag zomerconcerten

Tijdens deze evenementen zijn er genoeg mogelijkheden om te overnachten, Zo kun je optimaal genieten van de evenementen!

Culinair in Dokkum

Aan restaurantjes geen tekort in Dokkum, het centrum telt namelijk meer dan 20 restaurantjes en andere eetgelegenheden. Zij bereiden zowel typisch Friese gerechten als internationale. Het is niet alleen lekker, maar ook gezellig om in Dokkum uiteten te gaan. Als drankje moet je dan gelijk Sonnema Berenburg proberen. Deze Friese kruidenbitter werd in 1860 bedacht door de heer Fedde Sonnema uit Dokkum. Het recept? Dat is nog steeds geheim..

Bekijk het aanbod voor overnachten

Pagina delen: