Kom jij langs in Drachten?

Bezoek dit gezellige dorp!!

Kom jij langs in Drachten?


Drachten ligt in het oosten van Friesland en is een leuke plek om een bezoekje aan te brengen. Ook ligt Drachten in een prachtig gebied waar je kunt wandelen, fietsen en vele andere activiteiten kunt ondernemen. Kom jij langs in Drachten?

Drachten is de hoofdstad van de gemeente Smallingerland en is na Leeuwarden de grootste plaats voor wat betreft inwoners. Pas in de jaren 50 werd Drachten een groter dorp, maar inmiddels is er van alles te beleven. De groei werd vooral veroorzaakt doordat Philips een fabriek bouwde in Drachten. Vroeger stroomde de Drachtster Vaart door Drachten, maar op een bepaald moment is deze afgesloten. Inmiddels is de Drachtster Vaart weer gedeeltelijk geopend en stroomt er weer water door Drachten.

Bezienswaardigheden in Drachten

Het stedelijke karakter van Drachten zie je heel goed terug in het aantal winkels en restaurants. Maar in de buurt van Drachten is er prachtige natuur te vinden. Een echte bezienswaardigheid is Nationaal Park De Alde Feanen. Midden in Drachten vind je het Carillon dat in 1996 door architecht Gunnar Daan is ontworpen. Vroeger was op deze plaats de ophaalbrug over de Drachtster Compagnonsvaart te vinden. Op de balken van het Carillon zijn teksten te vinden die zowel in het Nederlands als het Fries geschreven zijn. In het Fries staat er:

“Ut ierde binne wy berne, it fjoer stutsen wy út de grûn, ta wolfeart woe it wetter ús drage, de loft hat in tankliet ús jûn”

Dit betekent in het Nederlands:

“Uit de aarde zijn wij geboren, het vuur staken wij uit de grond, het water droeg ons welvaart, lucht legt ons een lied in de mond”

In en rond Drachten zijn ontzettend veel historische gebouwen en monumenten te vinden die enorm de moeite waard zijn.

Activiteiten in Drachten

In Drachten is Schouwburg De Lawei te vinden waar altijd erg leuke voorstellingen zijn. Voorafgaand aan één van de voorstellingen kun je heerlijk eten en drinken. Ook kun je het Karmelklooster bezoeken en er een rondleiding krijgen. In een voormalig klooster is Museum Dr8888 te vinden, waarbij de nadruk ligt op kunstenaars en stromingen die iets te maken hebben met Friesland. In de omgeving van Drachten, in Eernewoude, vind je het Skûtsjemuseum waar je alles kunt leren over zeilers van vroeger en de kampioenschappen van dit moment. Rondom Drachten vind je de kunstroute Smallingerland. Je kunt deze tocht, waarbij kunstenaars hun atelier openstellen voor publiek, per fiets afleggen. Rondom Drachten zijn er prachtige fietsroutes die je kunt afleggen. Per fiets zie je verschillende beschermde gebieden, zoals It Fryske Gea. Ook voor liefhebbers van watersport is Drachten hartstikke leuk. Op de vele wateren kun je met je eigen boot varen, maar je kunt natuurlijk ook een boot huren. Zeilles nemen is ook een aanrader!

Overnachten in Drachten

Kom je een weekend langs, of blijf je meteen de hele week? In de landelijke omgeving van Drachten zijn er volop mogelijkheden om te overnachten. Voor ieder budget is er wel iets te vinden. Wil je kamperen? Boek dan een verblijf op één van de campings of vakantieparken in de omgeving. Ze hebben daar vaak ook mooie accommodaties. In en om Drachten kun je daarnaast overnachten in een B&B of hotel en zelfs met je camper kunt je terecht in Drachten. Kom je langs?

Evenementen in Drachten

Van juni tot en met september is er veel te doen in Drachten, vooral op de Drachtster Zondagen. Het belangrijkste evenement voor mensen die Drachten komen bezoeken is het skûtsjesilen. Het synoniem voor wedstrijdzeilen met oude vrachtschepen, platbodems. Veertien dagen lang strijden de skûtsjes om het kampioenschap, op verschillende locaties. Ben je in Drachten, dan is de wedstrijd op De Veenhoop lekker dichtbij.

Culinair in Drachten

In en rondom Drachten kun je hartstikke lekker eten. Er zijn veel restaurants die allemaal goed beoordeeld worden door hun bezoekers. Maar ook in de omgeving kun je uitstekend eten, proef vooral ook eens de streekproducten. Heb je wel eens van Reade Krobbe, Wichters of Friese Woudgeeltjes gehoord? Het zijn typische streekproducten uit de Friese Wouden, het gebied rondom Drachten in het zuidoosten van Friesland.

Ontdek het aanbod voor overnachtenMeer informatie

Pagina delen:  


Kaart filters Met behulp van deze filters kunt je je selectie op de kaart verfijnen.
  Soort resultaat:

Locatie filters
  Locatie categorie:
  Locatie subcategorie:

Evenement filters
  Soort evenement:

Route filters
  Soort route:
  Route lengte:

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.