It giet oan!

De tocht der tochten van Friesland

De elfstedentocht van Friesland


Het paradepaardje van Friesland, de Elfstedentocht! Sinds het jaar 1909 bestaat in Friesland de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden. Zij organiseren wanneer mogelijk een elfstedentocht op het ijs. Het is alweer een tijd geleden dat iedereen naar Friesland kwam voor de toch der tochten. In 1997 was het ijs voor het laatst dik genoeg om de tocht door te laten gaan. In 2012 was het wel even spannend, maar bleek het ijs toch net niet sterk genoeg. Nu wachten we elk jaar in spanning af, sil it heve?

De tocht der tochten

De tocht der tochten die gaat door! Ondanks dat dit regelmatig geroepen wordt heeft de Elfstedentocht inmiddels 15 keer plaatsgevonden. In 1909 werd de eerste Elfstedentocht georganiseerd en er deden 23 rijders mee. Tijdens deze tocht op het ijs worden de schaatsers langs de elf plaatsen in Friesland die ooit stadsrechten hebben verkregen geleid. In elke stad moet de deelnemer een stempel ophalen, waarna hij of zij in Leeuwarden tegen in levering van 11 stempels het kruisje ontvangt. In totaal moet iedereen 199 kilometer afleggen langs Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. In 1963 was het weer dusdanig slecht dat de Elfstedentocht die in dat jaar werd gehouden ook wel “De Hel van ’63” wordt genoemd. Van de 10.000 deelnemers waren er slechts 57 wedstrijd- en 72 toerrijders die de finish hebben gehaald. Deze spraakmakende toch is in het jaar 2009 verfilmd en inmiddels ook op dvd te bekijken.

De Friese elf steden

De elf steden in Friesland zijn stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken en hebben elk hun eigen charme en sfeer. Elke stad kent zijn eigen verhaal en heeft een rijke historie. Deze steden liggen allemaal aan het water en met bruggetjes, terrasjes aan het water en bootjes biedt dit garantie voor gezelligheid en activiteit. Door de hoofdstad Leeuwarden loopt een gracht waar je met je bootje of kano gemakkelijk doorheen vaart en direct aanlegt in het centrum van de stad! Houten bruggetjes, karakteristieke geveltjes en smalle straatjes kenmerken Hindeloopen, één van de Friese steden. Harlingen is daarentegen weer een echte vissersstad. In de haven van Harlingen vertrekken en arriveren de veerboten richting de waddeneilanden. Met het uitzicht op de Waddenzee kun je heerlijk flaneren over de Waddenpromenade en voorbij varende bootjes en schepen spotten. Ondanks de verscheidenheid in de Friese steden is er overal genoeg te beleven en te zien. Wil je een aantal dagen een stad ontdekken dan kun je gemakkelijk een hotel in de stad of omgeving boeken. Via ons overzicht kies je gemakkelijk en snel welke stad het beste bij jou past en boek je direct een overnachting erbij. Zo heb je al snel een echte Friese citytrip gepland!

Evenementen in de Friese elf steden

Ondanks dat de Elfstedentocht regelmatig niet door kan gaan worden er elk jaar wel alternatieve tochten georganiseerd in de provincie. Hier kun je bij zijn! Je kunt de Elfstedentocht per fiets, te voet, met de auto of boot afleggen, waarbij het zelfs mogelijk is om in elke stad te overnachten. Zo hoef je niks van Friesland te missen! In elke stad worden namelijk ook gedurende het hele jaar vele evenementen georganiseerd. Zo kun je in augustus in Harlingen naar de Visserijdagen of naar de Sneekweek. Kortom, er is altijd wat te doen in Friesland!

 

Ontdek het aanbod

Pagina delen:  


Friesland.nl Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates over Friesland.nl!

Friesland.nl is een initiatief van Merk Fryslân


Merk Fryslân is verantwoordelijk voor de brede regiomarketing van de provincie Friesland. Merk Fryslân werkt aan de toeristische marketing, productontwikkeling en het gastheerschap van Friesland en de Waddeneilanden.

Meer over Merk Fryslân

Waarom naar Friesland?


  • Een prachtige provincie!
  • Watersport, wandelen, fietsen en veel meer
  • Heerlijk overnachten tijdens een verblijf

Meer informatie

Kaart filters Met behulp van deze filters kunt je je selectie op de kaart verfijnen.
  Soort resultaat:

Locatie filters
  Locatie categorie:
  Locatie subcategorie:

Evenement filters
  Soort evenement:

Route filters
  Soort route:
  Route lengte:

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.