Beleef de passie van de ambachtsman in Museum Joure

  Datum: 27 maart 2017       Vanaf 16:26 uur

Ruik de geur van inkt, vers gebrande koffie en dûmkes (Fries koekje). Hoor het hameren van de koperslager en zilversmid. Zie de precisie van de klokkenmaker en bewonder de ingenieuze theepakmachine. Een feest voor de zintuigen. Elke donderdagmiddag in juli en augustus demonstreren ambachtslieden hun vakmanschap in Museum Joure van 13.30 tot 16.30 uur. Kinderen en ook ouderen kunnen zelf een theezakje maken, koffiebonen malen, hun naam hameren en een boekenlegger drukken.

Ruik de geur van inkt, vers gebrande koffie en dûmkes (Fries koekje). Hoor het hameren van de koperslager en zilversmid. Zie de precisie van de klokkenmaker en bewonder de ingenieuze theepakmachine. Een feest voor de zintuigen. Elke donderdag in juli en augustus demonstreren ambachtslieden hun vakmanschap in Museum Joure van 13.30 tot 16.30 uur. Kinderen en ook ouderen kunnen zelf een theezakje maken, koffiebonen malen, hun naam hameren en een boekenlegger drukken. In de tuin hangen de schommels.

De theepakker trekt in het Entreegebouw met zijn machine meteen de bezoeker naar zich toe. Het is altijd weer een lust voor het oog om te zien hoe alles in elkaar grijpt en er aan het eind een theezakje met nietje en touwtje uitkomt. In de drukkerij vertellen drukkers met liefde over hun vak. Zij laten de oude zet- en drukmachines ratelen en begeleiden de bezoeker bij het drukken van een eigen boekenlegger.

De klokkenmaker draait achter zijn authentieke houten draaibank de pilaartjes voor de klokken. Aan de wanden hangen klokken die glimmen van de aandacht die zij krijgen van de vakman.
Hoe een zilverdraad wordt getrokken en hoe ’t zilver het best kan worden gepoetst laat de zilversmid zien. Over Klaas Dijkstra uit Sneek, die omstreeks 1930 koperen geschenken voor Douwe Egberts produceerde, vertelt al hamerend de koperslager in de voormalige koperslagerij van Dijkstra.

Tenslotte wordt koffie gebrand van de allerbeste groene Arabicabonen. Hoe dat gaat legt de koffiebrander uit. Bij de koffie hoort een lekker eigengebakken Fries koekje, een dûmke, dat de bakker met veel zorg bakt. In Museum Joure ervaren bezoekers de passie en het enthousiasme van vakmensen.


« Bekijk alle evenementen

Meer informatie  Overnachten in de buurt van dit evenement?


Bekijk hotels, campings en bed-and-breakfasts in de buurt van Beleef de passie van de ambachtsman in Museum Joure

Pin Camping Maran

  Terkaple

Camping Maran Maran camping: Met ingang van 2012 bieden wij de mogelijkheid om bij ons met tent of caravan te overnachten. Ideaal voor de watersportliefhebber. Kamperen aan het water! ” Tent en boot ,...


Meer info

Pin Vakantiehuis Langweer Friesland

  Sint Nicolaasga

Vakantiehuis Langweer in Friesland Het comfort van een hotel... de privacy van een vakantiehuis! Kom wandelen, fietsen, varen, zwemmen of golfen!


Meer info

Pin Hotel-Restaurant ‘de Oorsprong’

  SINT NICOLAASGA

Verscholen in het landgoed ‘Vegilinbossen’ op de overgang van de Friese Wouden, het uitgestrekte merengebied en het glooiende Gaasterland ligt de voormalige stoeterij ‘de Oorsprong’. Dit karakteristieke gebouw ademt de sfeer van lang vervlogen...


Meer info

Pin Camping / Mobiele Kanoverhuur De Kievit

  Oudehaske

Sta-caravan en chalets: De sta-caravans en de chalets bevinden zich op een klein sta-caravan parkje genaamd ?de Kievit? in Oudehaske (tussen Heerenveen en Joure). Alle plaatsen op ?de Kievit? liggen direkt aan het water...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.