Fries scheepvaartmuseum: Ik wou dat ik twee hondjes was

  Start datum: 28 januari 2017 - Eind datum: 4 juni 2017       Vanaf 14:35 uur

Tentoonstelling hoerenhondjes in Fries Scheepvaart Museum

Het museum heeft een grote verzameling zeemanssouvenirs, waaronder setjes van hondenbeeldjes. De keramische tweelinghondjes werden in het Engelse Staffordshire geproduceerd. De tentoonstelling belicht twee functies van deze hondjes. Volgens mondelinge overlevering werden ze gebruikt door dames van lichte zeden om aan te geven of ze klanten konden ontvangen, en ze werden door eerbare vissers en zeelieden mee naar huis genomen als souvenir.

Bemanningen van de Hegemer palingaken die op Londen voeren namen ze mee, maar ook de Harlinger zeelieden, die zuivel exporteerden naar Engeland. Noordfriese vissers, die op de Waddenzee weinig meer vingen en daarom voeren op Vlaardingse loggers, namen de hondenbeeldjes mee van de Shetlandeilanden. Zo zijn ze bij honderden terecht gekomen in Friese interieurs of in de roef van schippers en zeelieden.

De hondjes worden ok wel hoerenhondjes, omdat de stand van de honden de beschikbaarheid van de dames van lichte zeden aan zou geven. Een mooi verhaal, maar of al die hondenbeeldjes op deze manier hebben gefunctioneerd, is maar zeer de vraag.

De wat kitscherige hondenbeeldjes inspireerden kunstenaar Eline Janssens tot het maken van nieuwe hondenbeelden. Ze liet ze beschilderen door collega-kunstenaars en door Friese ambachtslieden en volkskunstenaars. Ook zijn er honderden kartonnen hondjes naar scholen gegaan, waar ze met veel fantasie door kinderen zijn versierd.

Zelfs de expositiekasten zijn van karton gemaakt; helemaal in stijl naar een cartoonachtig ontwerp van Eline Janssens.

De officiële opening van de tentoonstelling is op vrijdag 27 januari, om 16.00 uur.

De tentoonstelling is voor publiek te bezichtigen van zaterdag 28 januari tot en met zondag 4 juni 2017.

 

 

 


« Bekijk alle evenementen

Meer informatie  Overnachten in de buurt van dit evenement?


Bekijk hotels, campings en bed-and-breakfasts in de buurt van Fries scheepvaartmuseum: Ik wou dat ik twee hondjes was

Pin Krekt Sailing

  Sneek

Krekt Sailing, Volledig verzorgde (groeps – individuele) vakanties voor volwassenen of gezin. Kom tot rust op het water en zeil met ons mee!


Meer info

Pin Stadslogement Westersingel

  Sneek

Ons prachtige monumentale pand uit 1870 is gelegen aan de Westersingel in het centrum van Sneek! Gelegen aan de stadsgracht welke deel uitmaakt van de Elfstedenroute, vlakbij de bekende Waterpoort en op loopafstand van het historische en gezellige stadscentrum.


Meer info

Pin Stadslogement KingSize

  Sneek

Stadslogement KingSize in Sneek is voorzien van vijf luxe kamers met en zonder ontbijt. De luxe kingsize kamer (kamer 1) is op de begane grond van het stadslogement gesitueerd. De kamers op de eerste...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.