Sneeker Dweildag

  Datum: 7 oktober 2017       Vanaf 12:15 uur

Sneeker Dweildag met medewerking van 30 dweilkappellen strijden in Sneek om de Eer in de leutklasse en de wedstrijdklasse.

De dweilkapellen, komende uit Den Helder tot aan Weert, kunnen zich manifesteren in twee klassen, de Leutklasse of de Wedstrijdklasse.

Alle kapellen worden om 12:15 uur bij het Stadhuis in de Marktstraat verwelkomd door wethouder Maarten Offinga waarna oud-Dakkapellid Eppo Silvius, door het scanderen van de woorden ‘Vuur, vlam, los’,  het startsein zal geven.

De kapellen zetten dan gezamenlijk de Triomfmars in, wat sinds jaar en dag de herkenningsmelodie van de Blauhúster Dakkapel was.

Rond vijf uur is de prijsuitreiking in de Marktstraat met medewerking van het feestorkest ‘De Suskes’ en zullen de meer dan 500 muzikanten wederom een gezamenlijk optreden verzorgen.     

Het woord ‘dweil’ in dweilorkesten of dweilkapellen komt van de term ‘dweilen’, in de zin van ‘doelloos’, op straat rondzwerven’.

In Brabant, en Limburg, is (of vaker, was) het gebruikelijk om tijdens  carnaval van café naar café te ‘dweilen’, dit gebeurde onder begeleiding van kleine carnavalskapellen die voor de muziek zorgden. Zo ontstonden al snel de termen ‘dweilband’, dweilkapel  en ‘dweilorkest’.

Vanaf begin jaren 70 speelde de Blauhúster Dakkapel tijdens de dweilpauzes van de WK- en EK schaatswedstrijden in het Thialfstadion te Heerenveen, en heeft het begrip ‘Dweilorkest’ een nieuwe en originelere betekenis gekregen.


« Bekijk alle evenementen

Meer informatie  Overnachten in de buurt van dit evenement?


Bekijk hotels, campings en bed-and-breakfasts in de buurt van Sneeker Dweildag

Pin Stadslogement Westersingel

  Sneek

Ons prachtige monumentale pand uit 1870 is gelegen aan de Westersingel in het centrum van Sneek! Gelegen aan de stadsgracht welke deel uitmaakt van de Elfstedenroute, vlakbij de bekende Waterpoort en op loopafstand van het historische en gezellige stadscentrum.


Meer info

Pin B&B ’t Brekkenhûs

  Sneek

Bed and Breakfast ??T BREKKENHÛS? in Sneek In mijn kleinschalige particuliere accommodatie in Sneek, één van de Friese elfsteden, kunt U op basis van ?Bed and Breakfast? ofwel in het Fries ?Bêd & Brochje?...


Meer info

Pin Sneek op Maat

  Sneek

Sneek op maakt verzorgt toeristische arrangementen in Sneek en SudWest Fryslan die precies aansluiten bij uw wensen én die van uw relaties. U kunt bij ons terecht voor compleet verzorgde één- en meerdaagse arrangementen...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.