Tentoonstelling Beladen Landschap in het Fries Museum

  Start datum: 4 februari 2017 - Eind datum: 4 juni 2017       Vanaf 10:00 uur

Auschwitz, Lampedusa en Aleppo. Plaatsen die in ons collectieve geheugen gegrift staan. Ook in de beeldende kunst heeft de geschiedenis zijn sporen nagelaten.

In het Fries Museum is vanaf 4 februari Beladen landschap: van Kiefer tot Ristelhueber te zien. In deze tentoonstelling geven meer dan 67 werken van 15 verschillende kunstenaars betekenis aan ‘beladen’ landschappen. De tentoonstelling is van 4 februari tot en met 4 juni 2017 te zien in het Fries Museum in Leeuwarden.

Voor Anselm Kiefer is heel Duitsland als landschap besmet. In de tentoonstelling is zijn werk Bilder-Streit te zien. Met typerende materialen als linoleum, olieverf, zand en jute toont hij zijn behoefte aan een nieuwe Duitse identiteit. Waar Kiefer een zoektocht verbeeldt, legt Sophie Ristelhueber letterlijk de bestaande sporen van conflict vast. Haar werk Fait laat de bijna serene overblijfselen van de eerste Golfoorlog in Koeweit zien.

Bilder-Streit, 1980, prent, linoleumsnede, olieverf, zand en zwart-witfoto op jute. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
Ook in nieuwe kunstvormen spelen beladen landschappen een rol, zo laat rapper M.I.A. ons zien in Borders. In deze videoclip proberen wanhopige vluchtelingen een hoog hekwerk te beklimmen. Soms oogt het verbeelde landschap onschuldig en is het de geschiedenis die daar betekenis aan verleent. Met de titel Road to Auschwitz geeft Hannah Collins een ogenschijnlijk rustig landweggetje een sinistere lading.

De tentoonstelling Beladen landschap: van Kiefer tot Ristelhueber laat zien hoe sporen van oorlog en conflict in handen van kunstenaars tot een metafoor voor menselijkheid verworden.


« Bekijk alle evenementen

Meer informatie  Overnachten in de buurt van dit evenement?


Bekijk hotels, campings en bed-and-breakfasts in de buurt van Tentoonstelling Beladen Landschap in het Fries Museum

Pin Bed en Breakfast Bij de Waagsbrug

  Leeuwarden

Of je nu een paar dagen vakantie viert in Leeuwarden, een zakelijke afspraak hebt in of rond Friesland, of gewoon op onderzoek wilt in een voor jou nog onbekende omgeving, Bed & Breakfast Bij...


Meer info

Pin Hotel Cafe ’t Anker

  Leeuwarden

Hotel Cafe ’t Anker is een budgethotel dat gevestigd is in 4 karakteristieke herenhuizen.Het hotel bevindt zich midden in het prachtige centrum van Leeuwarden en biedt zowel goedkopere als duurdere kamers, allemaal met gratis...


Meer info

Pin Bed and Breakfast Kia Ora

  Leeuwarden

Bed & breakfast in het hart en meest historische deel van Leeuwarden. Met ruime en luxe kamers (4) incl. eigen badkamer en toilet in centrum van Leeuwarden. Kamerprijs vanaf ? 57,50. per nacht De...


Meer info

Pin Fletcher Hotel-Paleis Stadhouderlijk Hof

  Leeuwarden

In het hart van het stadscentrum van Leeuwarden vindt u het schitterende Fletcher Hotel-Paleis Stadhouderlijk Hof.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.