Tentoonstelling ‘Hauser’

  Datum: 25 maart 2017       Vanaf 14:39 uur

In de tentoonstelling 'HAUSER - Een multimediaal epos' ontdek je onder meer de originele poststukken waarmee dichters Annemarie Estor en Lies van Gasse elkaar vier jaar lang elke week verrasten.

Annemarie Estor en Lies van Gasse werkten van 2009 tot 2013 aan het project HAUSER. Zij lieten zich daarvoor inspireren door de negentiende-eeuwse figuur Kaspar Hauser. Hij werd in 1828 gevonden in de straten van Neurenberg, Duitsland. Zijn afkomst was onbekend en hoewel hij 16 jaar was, had hij een mentale leeftijd van zes jaar. Er werden talrijke onderzoeken op hem uitgevoerd en men leerde hem ook spreken waardoor hij zijn verhaal kon vertellen. Zo werd hij een bezienswaardigheid en kwamen er vanuit heel Europa mensen naar Neurenberg om Kaspar te zien.

Uitgangspunt van het project van Annemarie Estor en Lies Van Gasse is: Hauser vertrekt op een dag uit een huis, sluit de deur en gaat de wereld in. Wie is hij? Wat wil hij? Waar gaat hij heen? De dichters-annex-kunstenaars verrasten elkaar vier jaar lang elke week met een prentbriefkaart met een nieuwe strofe in een klassieke versvorm. Daarbij betrokken zij ook allerlei andere partners.

Gedurende de tentoonstelling worden enkele Friese dichters (o.a. Anne Feddema en Eeltsje Hettinga) uitgenodigd om te reflecteren op dit project. Hun gedichten worden op de laatste dag van de tentoonstelling gepresenteerd. Ook zal Remco Ekkers een voordracht over Kaspar Hauser verzorgen.
In de expositie zijn de originele brieven en postpakketten te zien die Van Gasse en Estor aan elkaar opstuurden. De poëzie in handschrift en de kleurrijke fantasiewereld in inkt en verf wekken samen de adolescent Hauser tot leven.

In een mini-cinema is filmmateriaal uit het project te bekijken – en uiteraard zijn er op de expo allerhande Hauseriana te zien, zoals kartonnen poppen, postzegels, grote en kleine postkaarten en postpakketten tot zelfs een reconstructie van de werkplekken van de makers.


« Bekijk alle evenementen

Meer informatie  Overnachten in de buurt van dit evenement?


Bekijk hotels, campings en bed-and-breakfasts in de buurt van Tentoonstelling ‘Hauser’

Pin Post-Plaza Hotel & Grand Café

  Leeuwarden

Na een intensieve verbouwing en restauratie van het oude Hoofdpostkantoor, is Post-Plaza getransformeerd tot een unieke plek in het centrum van Leeuwarden, waar gasten slapen, eten, werken, drinken en genieten in een historisch decor....


Meer info

Pin B&B De Lyndenhof

  Leeuwarden

Verblijven in het historische adellijke stadshuis gastenverblijf ‘de Lyndenhof’ in hartje Leeuwarden Het gastenverblijf de Lyndenhof is ingericht voor langdurig verblijf. Aangenaam werken en prettig rusten midden in de binnenstad van Leeuwarden. Draadloos internet...


Meer info

Pin Bed and Breakfast Kia Ora

  Leeuwarden

Bed & breakfast in het hart en meest historische deel van Leeuwarden. Met ruime en luxe kamers (4) incl. eigen badkamer en toilet in centrum van Leeuwarden. Kamerprijs vanaf ? 57,50. per nacht De...


Meer info

Pin Bed en Breakfast Bij de Waagsbrug

  Leeuwarden

Of je nu een paar dagen vakantie viert in Leeuwarden, een zakelijke afspraak hebt in of rond Friesland, of gewoon op onderzoek wilt in een voor jou nog onbekende omgeving, Bed & Breakfast Bij...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.