Beleef het fierljeppen in Friesland

Water en sport komen samen!

Fierljeppen in Friesland


Het is al een eeuwenoude sport, met een polsstok over een sloot springen. In Friesland kennen we deze sport als fierljeppen en wordt nog door veel mensen beoefend. Het woord fierljeppen komt van "far leaping", verspringen. Vroeger werd er met een houten stok over het water gesprongen, inmiddels zijn deze stokken vervangen door aluminium en carbon versies. Regelmatig worden er wedstrijden of demonstraties georganiseerd in de provincie, bij zijn dus. En misschien zelf eens proberen? Het kan allemaal!

De oorsprong

In de waterrijke gebieden van Nederland, waar Friesland ook zeker onder valt, wordt al meer dan duizend jaar over sloten gesprongen. Hier is al snel een vorm van competitie bij ontstaan, wie kan over de breedste sloot springen? In 1767 werd de eerste officiële wedstrijd gesprongen, in het plaatsje Baard. Er is intussen al veel veranderd. Zo werd er vroeger nog met houten stokken gesprongen en zijn het inmiddels aluminium en carbon polsstokken waarmee over de sloten geslingerd wordt. Het Nederlandse record staat sinds juli 2014 op de naam van Bart Helmholt uit Bergum. Hij sprong 21,55 meter!

Fierljepwedstrijden

Er worden jaarlijks, in de periode van april tot en met september, vele fierljepwedstrijden georganiseerd. Je kunt deze unieke Friese cultuursport dus komen bekijken. Iedereen is van harte welkom! Je kunt in de evenementenkalender bekijken waar je moet zijn om dit mee te maken. Je zult zien dat het een sport is waarbij kracht, coördinatie, concentratie en doorzettingsvermogen samenkomen. Gaat daar net iets mis, dan is een nat pak het gevolg. In de dorpen Bergum, Buitenpost, It Heidenskip, IJlst, Joure en Winsum kun je terecht voor deze echte Friese beleving. Naast het bekijken van een wedstrijd is er ook de mogelijkheid om er een overnachting achteraan te plakken. Je kunt deze vinden op onze kaart!

Wil je zelf fierljeppen?

Kijken is leuk, maar het zelf proberen is natuurlijk nog veel leuker. In de periode april tot en met september is het mogelijk om bij een van de acht verenigingen deze Friese sport te ervaren. Voor een gezellig uitje met je sportvereniging, bedrijf of vriendengroep is dit een zeer geschikte activiteit, lachen gegarandeerd. Elke vereniging heeft een speciaal aangelegde oefenschans zodat je de basistechnieken goed kunt oefenen. De verenigingen zitten in Bergum, Buitenpost, It Heidenskip, IJlst, Joure, Winsum, Grijpskerk en Zwaagwesteinde. Niet bang om nat te worden? Dan is het zeker een aanrader!

Bekijk het aanbod voor overnachten Bekijk alle evenementen

Pagina delen:  


Waarom naar Friesland?


  • Een prachtige provincie!
  • Watersport, wandelen, fietsen en veel meer
  • Heerlijk overnachten tijdens een verblijf

Meer informatie

Friesland.nl Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates over Friesland.nl!

Kaart filters Met behulp van deze filters kunt je je selectie op de kaart verfijnen.
  Soort resultaat:

Locatie filters
  Locatie categorie:
  Locatie subcategorie:

Evenement filters
  Soort evenement:

Route filters
  Soort route:
  Route lengte:

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.