Ontdek het veelzijdige landschap van Friesland

Fietsen door de Natuurparken en Natuurlandschappen!

De Nationale parken en landschappen van Friesland


In Friesland vind je maar liefst vier Nationale Parken en twee Nationale Landschappen. Deze gebieden worden gekenmerkt door zeldzame en uitgesproken landschapskwaliteiten, zowel internationaal als nationaal. In deze gebieden kun heerlijk fietsen of wandelen. Zo kun je optimaal genieten van alles wat de natuur te bieden heeft.

In Friesland zijn verschillende Nationale Parken en Nationale Landschappen waar je heerlijk doorheen kan fietsen en wandelen. De verscheidenheid aan planten, bomen, vogels en andere dieren zijn een lust voor het oog. Elk park heeft weer zijn eigen vergezichten en activiteiten. Hieronder lees je hier meer over.

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Op de rand van Drenthe en Friesland bevindt zich Nationaal Park het Drents-Friese Wold. Het is één van de grootste natuurgebieden die Friesland kent. Met ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden is er genoeg te zien en beleven. Naast de mooie fietspaden, zijn er voor de kinderen genoeg activiteiten in het zogenoemde speelbos. Ze kunnen hutten bouwen, klimmen, klauteren en slootje springen. Lekker uitrusten kan op de daarvoor bedoelde bankjes aan de rand van de paden. Meer informatie over dit gebied vind je op de website van dit natuurpark.

Nationaal Park Schiermonnikoog

Het eerste Nederlandse Nationale Park, volgens de moderne betekenis (die de overheid het omstreeks 1970 gaf), is het Nationaal Park Schiermonnikoog. Schiermonnikoog is het enige eiland dat langer aan de rest van Friesland vast heeft gezeten. In 1287 kwam deze los van Nederland door de watersnood en werd het een echt eiland. De overige waddeneilanden zijn al eerder ontstaan. Dit was na de laatste ijstijd. Toen lag de zeespiegel nog vele niveaus lager dan tegenwoordig. Dit is logisch met de enorme stukken ijs van die tijd. Met het smelten van het landijs in die tijd steeg de zeespiegel en brak op verscheiden plekken aaneengesloten strandwal door. De waddeneilanden waren ontstaan. Het Nationaal Park wat zich op Schiermonnikoog bevindt heeft een oppervlakte van 72 km² en beslaat daarmee bijna het gehele eiland. Het is heerlijk genieten in dit gebied. Het is rustig, uitgestrekt en zeer uniek met de zee en duinen die het eiland kenmerken. Met de wind in je haren de bloemen en planten ontdekken terwijl je de zilte smaak van zeekraal proeft en de modder van het wad ruikt, wie wil dat niet! Ontdek meer over dit stukje natuur op de website.

Nationaal Park Lauwersmeer

In 1969 was het Lauwersmeergebied eentje die lijkt op het Waddenzee gebied. Eb en vloed kenmerkten het landschap, waarbij het zoete en zoute water in elkaar overliepen. Met de angst voor overstromingen is besloten om in 1969 een dam te bouwen. De vroegere zeebodem werd een basis voor een prachtig nieuw natuurgebied. Met tal van vogels is het een echt vogelparadijs. In dit park kun je inmiddels verscheidene activiteiten ondernemen en heerlijk fietsen. Je kunt met een bootje het water op gaan of vogels spotten in één van de vogelkijk hutten. Kinderen kunnen bovendien hun eigen broodjes bakken boven het kampvuur of een hut bouwen. Heerlijk genieten dus met het gehele gezin! Lees alles op de website van het Lauwersmeergebied.

Nationaal Park de Alde Feanen

Tussen Leeuwarden, Heerenveen en Drachten, in het hart van Friesland, ligt een prachtig stukje natuur. Het laagveenmoeras De Alde Feanen is een 4000 hectare groot park. De meren, petgaten, rietlanden, moerasbossen en ruigten maken dit gebied zeer afwisselend en zeker de moeite waard. Het gebied is rijk aan dieren en planten. Ieder gedeelte van het moerasgebied heeft zijn eigen bewoners. Vissen zijn te vinden in het open water, terwijl weidevogels neerstrijken op de bloemrijke natte graslanden om te kunnen broeden. Iedere natuurliefhebber is hier echt op de goede plek, voor jong en oud zijn er volop recreatieve mogelijkheden. Zowel fietsen, wandelen als kanoën kan namelijk in De Alde Feanen. Kinderen kunnen als echte avonturiers op pad met materiaal dat je kunt lenen op het park. Kikkers vangen, planten ontdekken en vogels spotten horen hier uiteraard bij! Aan het eind van ieder jaar vindt er een challenge plaats, een 6 uur durende race waarbij je in een groep van vier gaat hardlopen, kanovaren, zwemmen en mountainbiken. Meer informatie vind je op de website van de Alde Feanen.

Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân

Zuidwest Fryslân is een bijzonder gebied waar de weilanden met dijken, terpdorpen, pittoreske stadjes en weidse meren overgaan in de bossen van Gaasterland. Openheid en water staan in contrast met reliëf en beslotenheid. Het gebied kent vele historische steden en dorpen, met ieder hun eigen verhaal. Op het water, waar vroeger de visserij en handelsvaart plaatsvond, is tegenwoordig vooral pleziervaart, havens en recreatie. Dit komt mede door de komst van de Afsluitdijk. Het is heerlijk om door deze wateren te varen en onderweg aan te leggen bij de historische dorpjes langs het water. Het Gaasterland, waarmee het gebied van de hoge stuwwallen wordt bedoeld, loopt van het merengebied tot het IJsselmeer. De hoogte van het gebied is goed zichtbaar met de klikken aan de kust. Het beroemdste klif, het Rode Klif bij Warns is één van de bekendste en een historische plek. Het merengebied wat is ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd en door de turfwinning in de provincie is voor Friesland zeer kenmerkend. Het is één van de grootste en belangrijkste recreatiegebieden in West Europa. Watersporters, recreanten, maar ook fietsers en wandelaars aan wal komen hier samen om te genieten van de veelzijdigheid die Friesland te bieden heeft.

Nationaal Landschap de Noardlike Fryske Wâlden

In de Friese Wouden zijn de elzensingels, houtwallen en pingo kenmerkend voor het gebied. Het gebied ligt in het Noordoosten van Friesland. De bomen in dit gebied zijn ooit aangelegd om het vee te keren en zijn nu een goede herkenning voor deze omgeving. Met 25.000 hectare aan grond is hier van alles te zien! Tussen de boomsingels liggen kleine waterplasjes die restanten van pingo’s uit de laatste ijstijd weergeven. Met uitzondering van het broedseizoen (april tot juli) mag je hier gewoon fietsen op de daarvoor bestemde paden. Bomen en sloten in lange rechte lijnen bepalen het gebied. De bomen staan vaak op anderhalve meter hoogte, op een houtwal. Dit worden Dykswâlen genoemd. Bij de Elzensingels staan de bomen langs de sloten. Verder zijn in deze streek vele zandpaden en klinkerweggetjes te vinden. In de tijd van de Middeleeuwen zijn deze aangelegd voor verkorte routes naar kloosters, boerderijen en kerken.

Pagina delen:  


Friesland.nl Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates over Friesland.nl!

Kaart filters Met behulp van deze filters kunt je je selectie op de kaart verfijnen.
  Soort resultaat:

Locatie filters
  Locatie categorie:
  Locatie subcategorie:

Evenement filters
  Soort evenement:

Route filters
  Soort route:
  Route lengte:

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.