Ben jij al eens in Franeker geweest?

Deze échte kaatsstad mag je niet missen!

Kom jij langs in Franeker?


Franeker is de hoofdstad van de gemeente Franekeradeel, maar daarnaast ook de stad van het kaatsen en het planetarium. Je raadt het al, in Franeker is altijd wat te doen. Er zijn tal van rijksmonumenten waar je je ogen uit kunt kijken. Toch liever lekker actief? Wandelen, fietsen, kanoën en kaatsen, het kan allemaal!

De stad

Franeker is één van de Friese elf steden en telt bijna 13.000 inwoners. Het is daarmee één van de grotere steden in Friesland. Franeker is vooral bekend om het grote kaatstoernooi wat in de zomer wordt georganiseerd, namelijk de P.C. Daarnaast komen veel toeristen naar Franeker voor een bezoek aan het planetarium, waar een model van het zonnestelsel te bewonderen is.

Bezienswaardigheden in Franeker

Franeker heeft een historische binnenstad met veel monumenten, zoals het oude stadhuis, de Martinikerk, het Martenahuis en het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium. Ook vanaf het water is er genoeg te zien in Franeker. Je kunt bij verschillende bootverhuur bedrijven terecht om een boot te huren en de stad vanaf het water te ervaren. De Martenatuin is een stinzentuin die rijk is aan speciale stinzenplanten, vooral in het voorjaar is het prachtig om door de tuin te wandelen! Het kost bovendien helemaal niets.

Activiteiten in Franeker

Lekker actief? voor wandelen, fietsen en varen is Franeker zeer geschikt. Met verschillende wandelroutes kom je langs de belangrijkste monumenten van Franeker. Deze variëren van afstand, dus je kunt zelf bepalen wat bij je past. Vanaf het water is Franeker bovendien ook prachtig, met voldoende aanbod in bootverhuur hoef je niks te missen. Voor een smaakvol kopje thee of een verse bak koffie zit je in Franeker ook helemaal goed, want in de binnenstad zijn schattige en gezellige theehuisjes. Deze zijn in de 18de eeuw gebouwd en waren voornamelijk voor de ceremonie van het theedrinken. Dat was toen nog een vrij nieuwe drank. Van 18 juni t/m 12 september kun je deze huisjes in de middag komen bekijken en een lekkere kop thee komen drinken.

Overnachten in Franeker

Na één dagje nog niet uitgekeken op Franeker en Friesland? De stad biedt op het gebied van overnachtingen voldoende mogelijkheden.

Evenementen in Franeker

Voor drie grote evenementen moet je naar Franeker komen, namelijk de Agrarische dagen, het Rock ‘n Roll festival en de P.C..De Agrarische dagen zijn ontstaan vanuit de veemarkten die elke derde donderdag van september in Franeker werden gehouden. Inmiddels is daar een hele week vol feesten omheen ontstaan, met veel gezelligheid en activiteiten. Zowel op sportief als muzikaal vlak kun je terecht op de Agrarische dagen met als knetterende afsluiting het vuurwerk. Elk jaar wordt er een nieuw thema gekozen. In deze stijl gaan Franeker en de nabij gelegen dorpen het feest in. Mag het van jou wel wat ruiger? Ook dat kan in Franeker. In de maand juni wordt namelijk jaarlijks het Rock ’n Roll Festival georganiseerd. Hier kun je genieten van fijne muziek en gave auto’s. Elk jaar wordt er een USA Car Show georganiseerd met allemaal Amerikaanse Oldtimers. Liever een sportiever evenement? Dan moet je naar het grootste kaatstoernooi in Friesland, de P.C.. Tijdens dit toernooi strijden de 16 beste teams van Friesland, parturen, om de welbegeerde titel.

Culinair Franeker

Sinds 2011 is er een echt culinair festival in Franeker, ‘Smakelijk Franeker‘. Tijdens dit evenement worden bezoekers verrast met de menukaart van verschillende ondernemingen uit de omgeving. Je kunt overal wel iets proberen. Toch liever een restaurantje pakken? Genoeg mogelijkheden in de stad Franeker. In de Grillerij in Franeker is bijvoorbeeld één van de trendy restaurantjes waar je lekker Bourgondisch kunt tafelen. Dit kan als stel, met vrienden, maar ook met het gehele gezin! Het restaurant heeft een wisselende menukaart. Bovendien worden wekelijks culinaire activiteiten georganiseerd met livemuziek en gastkoks! Loopt het water je in de mond van pizza? Bij Ristorante Pizzeria Toscanini worden overheerlijke pizza’s bereid met verse producten!

Bekijk het aanbod voor overnachten

Pagina delen: