Beleef de Friese Wouden

Ontdek dit verrassende stukje Friesland

Ontdek de prachtige Friese Wouden!


Ontdek dit verrassende stukje Friesland. Met zijn de boomkruinen misschien wel de kroon op ‘Friesland’. Dit oude cultuurlandschap met z’n bossen en boomwallen maakt Friesland compleet.

Een authentiek gebleven gebied – gelegen tussen vier nationale parken – met een rijke historie en vele streekproducten. Dit is het land van een natuurlijk ritme. Ontdek het te voet, te paard, op de fiets of met de boot. Een aangenaam avontuur.

Wandelen en fietsen in de Friese Wouden

Wil je wandelen of fietsen in een prachtig gebied? De Friese Wouden vormen een ontzettend mooi stukje Friesland en bieden weer een compleet ander aangezicht dan de andere delen van Friesland. Door het gebied loopt een archeologische wandelroute van 22,5 km. Je komt dan langs plaatsen als Bakkeveen en Wijnjewoude. Hier vind je veel overnachtingsmogelijkheden, waardoor je een wandeltocht van meerdere dagen zou kunnen doen. Ook kun je vanaf deze overnachtingsplaatsen gemakkelijk met de fiets de omgeving verkennen. Tijdens de tocht zie je prehistorische graven en schansen, maar ook voor vogels kijken zijn de Friese Wouden een uitstekende plek. Al lopend door de mooie bossen en verrassende veengebieden, maar ook langs de kust bespeur je de meest bijzondere flora en fauna. Alleen te voet kom je de meest ongerepte natuur tegen.

Verschillende tochten in de Friese Wouden

In de Friese Wouden zijn er veel mogelijkheden voor tochten te voet, per fiets of zelfs met een kano!

Mountainbiken

Start in Appelscha met de mountainbike om een tocht van 18 kilometer af te leggen over onverharde paden door een prachtig gebied met heidevelden, bossen en vennen. In de buurt van Appelscha is voldoende fietsverhuur om je van alle gemakken te voorzien.

Kanoën

Je kunt vervolgens heerlijk gaan kanoën in de bossen! Ja, je leest het goed, in de bossen van de Friese Wouden kun jij je ook op het water uitstekend vermaken. In Oldeholtpade, Ravenswoud en Bakkeveen zijn er mogelijkheden om kano’s te huren voor prachtige tochten.

Paardrijden

Hou je van paardrijden? Er zijn verschillende maneges in de Friese Wouden en vanaf daar kun je via een compleet bewegwijzerd netwerk mooie tochten te paard afleggen. In Noordwolde, Appelscha en Bakkeveen zijn prachtige routes waar je kunt paardrijden. Kom met je eigen paard of huur een paard bij een van de maneges.

Varen

Ook per boot is de omgeving prachtig om te verkennen. Als je de Friese Turfroute neemt, maak je een tocht van 70 kilometer lang en kom je voor een groot deel door de Friese Wouden. De route start in Appelscha en bij de Bakkeveenster duinen vind je een uitkijktoren waar je prachtige uitzichten hebt. De Turfroute is prachtig om te varen!

Meer informatie over varen

Culinair in de Friese Wouden

In de Friese Wouden vind je ontzettend veel op culinair gebied. Je kunt de Friese Wouden letterlijk proeven met het lunchgerecht Twaalfuurtje. Ook zijn er ontzettend veel culinaire activiteiten. Op veel plaatsen in de Friese Wouden vind je de lekkerste streekproducten waar je zelf mee kunt koken.

Evenementen in de Friese Wouden

Het hele jaar door zijn er bijzondere evenementen, kom gerust eens langs! Een voorproefje;

  • Friese Wouden Lunchfestijn waar je de Friese Wouden kunt proeven en beleven
  • Friese Streekmarkt in Oldeberkoop
  • Flaeijelfeest in Nieuwhorne waar je een dag uit het verleden kunt beleven

 

Pagina delen:  


Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.