Kom jij naar Gaastmeer?

Ontdek deze plaats in Zuidwest Friesland!

Kom jij naar Gaastmeer?


Gaastmeer, of bij de Friezen beter bekend als De Gaastmar, is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslan.

De plaats Gaastmeer

Gaastmeer, of bij de Friezen beter bekend als De Gaastmar, is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslan. Het dorp is ruim 875 jaar oud, telt zo’n 300 inwoners en de bekende Friese dichter Jan Jelles Hof is hier geboren. Tot 2011 lag Gaastmeer in de gemeente Wymbritseradeel. Het dorp Gaastmeer bestaat uit 2 delen: Kleine Gaastmeer en Grote Gaastmeer. Gaastmeer staat bekend als watersportplaats en staat in verbinding met een aantal Friese wateren zoals de Fluessen, het Heegermeer en de Grote Gaastmeer. In het dorp bevindt zich ook een veerpont, die vaart naar het dorp It Heidenskip.

Historie van Gaastmeer

Tot in 1993 leefde Gaastmeer voor een groot deel van de palinghandel. Van hieruit voeren, net als vanuit Heeg, de palingaken op Londen. Lopend door dit dorp vindt u nog enkele huisjes uit dit roemrijke palingverleden.

Verder kenmerkt het dorp zich door de vele boerderijen die aan de verbindingswegen met overige plaatsen liggen. Als je vanaf de Fluessen het Piel opvaart, is het kerkje voor iedere watersporter een baken. Dit uit 1822 daterende N.H.-kerkje (de Pieltsjerke) is eind vijftiger jaren geheel gerestaureerd, mede door de enthousiaste inzet van de plaatselijke bevolking.

Activiteiten in Gaastmeer

Gaastmeer kenmerkt zich als watersportdorp, en leent zich uitstekend voor het maken van kano- en sloeptochten. Daarnaast zijn er volop mogelijkheden voor het maken van mooie fietstochten en wandeltochten. Zo kan er gefietst worden door het Heidenskip naar Workum. Ook kan er dankzij alle wateren in Gaastmeer goed gevist worden en in Gaastmeer de uitgelezen plek voor (sport)vissers.

Pagina delen:  


Friesland.nl Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates over Friesland.nl!