Ontdek het Noarderleech tijdens de Dag van het Wad


Zwarte Haan, Kweldercentrum en Seedykstertoer bieden op 26 juni tijdens de Dag van het Wad mooie activiteiten ter kennismaking met dit unieke stukje Friese Waddenkust.

 • De Zwarte Haan – Waddengoud
  Restaurant De Zwarte Haan ligt aan het eind van de Nieuwebildtdijk achter de zeedijk. Tussen 13 en 17 uur is hier een presentatie/proeverij van Keurmerk Waddengoud. Waddengoud omvat een breed assortiment streekproducten en initiatieven met een directe, duurzame relatie tot het Wad. Vrij entree. www.dezwartehaan.nl www.waddengoud.nl
 • Kweldercentrum Noarderleech
  It Fryske Gea beheert de buitendijkse kwelders van natuurgebied het Noarderleech. In het bezoekerscentrum is een concert van bluesduo The Mudbirds te zien (aanvang 14 en 16 u). Vanaf 15 uur begeleidt biologe/waddenwerelderfgoedgids Chrisje van Ek een activiteit dat ook geschikt is voor kinderen. Alles gratis.
  www.itfryskegea.nl/Bezoekerscentrum/Kweldercentrum-Noarderleech
  www.themudbirds.com
 • De SeedyksterToer
  Bij de SeedyskterToer beklim je de uitkijktoren, bekijk je exposities, het juttersmuseum en een film over de paardenreddingsactie in 2006. Om 15 uur stap je in de panoramawagen voor rondrit over de kwelders. De activiteiten, koffie, oranjekoek en tour zijn gratis toegankelijk! Aanmelden via info@seedykstertoer.nl of 0518 – 411434 www.seedykstertoer.nl

Het predicaat Waddenzee Werelderfgoed is mede te danken aan Het Noarderleech, een buitendijks natuurgebied dat bestaat uit slikvelden, kwelders, dobben en zomerpolders.

Per jaar strijken er wel een miljoen vogels neer om te broeden en te foerageren, zoals kluten, grutto’s, tureluurs, goud- en zilverplevieren, wulpen en strandlopers. Dankzij de zilte gronden groeien er ook bijzondere planten, bijvoorbeeld zeeaster, schorrekruid, zoutmelde, zeeweegbree, aardbeiklaver en zeekraal. Ieder seizoen kent een eigen kleur en geluid.

Het hele jaar door is het toegestaan over deze kwelders rond te zwerven. Zelfs tijdens het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli, maar dan alleen via gemarkeerde wandelpaden. Midden in Het Noarderleech staat een oude bunker die nu dienst doet als uitkijkpost met zicht over grote zwermen vogels en Ameland aan de horizon.

Aan de rand van het Noarderleech liggen drie locaties die een bezoekje waard zijn. De Seedykstertoer aan de zeedijk bij Marrum heeft een hoge uitkijktoren, diverse exposities en een panoramawagen voor rondritten over de kwelders. Even verderop, aan de zeedijk bij Hallum, ligt het Kweldercentrum van It Fryske Gea. In dit bezoekerscentrum leer je hoe de kwelders zijn ontstaan en wat er aan flora en fauna te ontdekken is. Bij Zwarte Haan staat het standbeeld voor de Slikwerker, de buitendijkse kwelders zijn mede ontstaan dankzij de landaanwinning in de vorige eeuw dat door slikwerkers werd verricht

Pagina delen:  


Facebook

Friesland.nl Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates over Friesland.nl!

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.