Ontdek het prachtige Hindeloopen

Waar het water en de stad samen komen!

Kom jij langs in Hindeloopen?


Hindeloopen is een kleine stad in het zuidwesten van Friesland. Deze stad ligt aan het IJsselmeer en biedt dan ook veel mogelijkheden op het gebied van watersport. Met zo'n 900 inwoners is Hindeloopen één van de kleinere steden van Friesland. Vind je het Fries al moeilijk om te verstaan? In Hindeloopen spreken ze een sterk afwijkend accent, Hindeloopers. Dit dialect behoudt de Middeleeuwse klinkers en heeft daardoor een hele onderscheidende klank.

De stad

in 1225 kreeg Hindeloopen zijn eigen stadsrechten. Best gek eigenlijk, met zo weinig inwoners. Toch was Hindeloopen een belangrijke Handelsplaats, met een rede in de Zuiderzee. De schippers van Hindeloopen vertrokken in hun schepen naar de Oostzee om handel te drijven en verkochten daar jenever en wollen sloffen. Hindeloopen heeft in de 17de en 18de eeuw een grote bloeiperiode meegemaakt. Dit is ook wel terug te zien, de stad bestaat uit veel mooie gebouwen en bezienswaardigheden. Hindeloopen kende in de vroegere jaren zijn eigen klederdracht. Tegenwoordig zijn deze outfits alleen nog te bewonderen tijdens optredens en demonstraties.

Bezienswaardigheden in Hindeloopen

Ook al is Hindeloopen klein, er zijn vele bezienswaardigheden. Je zult merken wanneer je door de stad loopt dat er vele houten bruggetjes zijn. De stad heeft een eigen taal en een eigen karakter. Wil je hier meer over ontdekken? Je kunt in het stadscentrum een bezoek brengen aan het oude stadhuis. Hier kun je alles te weten komen over de geschiedenis en cultuur van Hindeloopen. Zo leer je alles over de rijke handelsperiode van deze stad. Vervolgens biedt het Hindeloopen museum ook veel extra informatie, foto’s en beeldmateriaal van de stad. Het is één van de oudste musea van Friesland. Wanneer je richting het water gaat kom je de sluiswachterswoning en de sluis tegen. Deze sluis vormt de verbinding tussen het centrum, de haven en het IJsselmeer. Vervolgens kom je bij de haven waar je bootjes kunt zien liggen en voorbij zien varen. Daarna lekker uitwaaien op de dijk en je hebt een geweldige dag in Hindeloopen!

Meer informatie over bezienswaardigheden

Activiteiten in Hindeloopen

Er is genoeg te doen in en rondom Hindeloopen. Heb je zin om te winkelen? Dit is gezellig en authentiek. Er zijn niet veel winkeltjes, maar wel een aantal gezellige dorpswinkels en souvenir winkeltjes. Hier vind je zeker wat leuks voor het thuisfront! Wil je de Elfstedentocht op de een of andere manier toch doen? Dat kan! Vanuit Hindeloopen zijn er verscheidene mogelijkheden om een speciale route af te leggen met de fiets of auto. Wanneer je een accommodatie of hotelkamer in Hindeloopen boekt kun je elke dag een stukje van deze tocht afleggen. Of in de verschillende elf steden een overnachting kan natuurlijk ook! Dan ga je lekker op doortocht. Je raadt het al, met deze stad aan het IJsselmeer, is er genoeg te doen op het water. Het is dan ook een hotspot voor zeilers, surfers en kitesurfers! Met dit waterachtige karakter van Friesland is het ook niet verrassend dat ze hier met het skûtsjesilen ook zeilen. De IFKS start zelfs in Hindeloopen, en jij kunt daar bij zijn.

Overnachten in Hindeloopen

In Hindeloopen zijn volop mogelijkheden om te overnachten, van de wat kleinere bed & breakfasts tot grotere hotels. Hotel de Stadsboerderij ligt in een gezellig straatje van het centrum van Hindeloopen. De Twee Hondjes is een kleinschalig pension met maar vijf kamers, wat een pittoreske sfeer geeft wanneer je hier overnacht. Iets meer luxe vind je in het Appartementenhotel De Gelukskever. Deze verbouwde boerderij heeft appartementen met keukenblok welke je kunt huren. Er zijn ook familiekamers met aansluitend een speeltuin, waar je met de hele familie kunt barbecuëen. Volop keuze!

Evenementen in Hindeloopen

Er is genoeg te zien en te doen in Hindeloopen. Zo start in augustus het IFKS Skûtsjesilen . Het openingsfeest vindt plaats bij de Foeke, volop gezelligheid! Of ben je gek op vis? Dan zit je in ook Hindeloopen goed! met de Hielper Fisk Dei staat alles in het teken van visserij. Er worden viswedstrijden gehouden, er is een viswijvenkoor en oude vissersboten leggen aan. Uiteraard kunt je ook zo’n overheerlijk visje eten.

Culinair in Hindeloopen

Na een sportieve of actieve dag in Hindeloopen ben je wel toe aan wat ontspanning. Je kunt heerlijk genieten in één van de vele restaurantjes, eetcafé’s en barretjes. Voor iedere situatie kun je genieten van een lekkere maaltijd. Tussendoor even lunchen of een borrelhapje kan bijvoorbeeld ook!

Bekijk het aanbod voor overnachten

Pagina delen: