Kom jij naar Idskenhuizen?


Idskenhuizen (of in het Fries: Jiskenhuzen) ligt in de gemeente de Friese Meren, in zuid-west Friesland.

De plaats Idskenhuizen

Idskenhuizen (of in het Fries: Jiskenhuzen) ligt in de gemeente de Friese Meren, in zuid-west Friesland. Tot 1 januari 2014 behoorde Idskenhuizen tot de gemeente Skasterlân. Het dorp telt ongeveer 450 inwoners. Idskenhuizen is vooral bekend als geboorteplaats van meneer Egbert Douwes, oprichter van koffiemerk Douwe Egberts (voorheen de Witte Os).

Idskenhuizen is ontstaan op zandgronden in de Middeleeuwen, zo rond de 17e eeuw. Pas aan het einde van de 18e eeuw werd Idskenhuizen aan Friesland toegekend.

Aan de westelijke zijde van het dorp staat de voormalige hervormde kerk, een in 1935 gebouwde zaalkerk die een uit omstreeks 1800 daterende voorgangster verving. De kerk is in gebruik als zeilschool. Ten zuidwesten van het dorp ligt een goed in het groen verpakte waterrecreatienederzetting.

Bezienswaardigheden in Idskenhuizen

  • De put van Douwe: ter nagedachtenis aan Egbert Douwes, die in 1753 koffiemerk de Witte Os begon, wat in 1780 uitgroeide tot Douwe Egberts.
  • Kunstwerk ‘De Wjukken’, onthuld op 8 mei 1996. Het kunstwerk moet de saamhorigheid, vrijheid en beschutting oproepen in Idskenhuizen.

Activiteiten in Idskenhuizen

Idskenhuizen bevindt zich in gemeente de Friese Meren, en leent zich dus uitstekend voor mooie wandel- en fietstochten. Sinds april 2013 is er een fietspad aangelegd door Idskenhuizen langs het prinses Margrietkanaal en vanuit daar kun je richting Sloten, Follega, Sint Nicolaasga en Langweer fietsen. Deze routes zijn verkrijgbaar bij het VVV kantoor of bij de Jumbo supermarkt in het dorp.

Daarnaast beschikt Idskenhuizen over een zeilschool, en twee recreatieparken waar je onder andere boten kunt huren, surfles kunt volgen en kunt kamperen.

Pagina delen:  


Friesland.nl Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates over Friesland.nl!