Ontdek dé volkssport van Friesland

Bekijk en speel het spel Kaatsen!

Kaatsen in Friesland


Kaatsen is een eeuwenoude sport. Op het gras spelen twee ploegen met elk drie spelers tegen elkaar. Wil je dit niet missen? Dat hoeft niet, je kunt namelijk wedstrijden bezoeken of zelf oefenen! De kaatsbal is gemaakt van ambachtelijk leer en gevuld met koeienhaar. Een kaatsbal weegt ongeveer 24 gram. Een bekende afgeleide van kaatsen is de tennissport.

De oorsprong

Rond de 16de eeuw werd deze sport geïntroduceerd door Hollandse dijkwerkers in Friesland. Inmiddels is het volkssport nummer één in grote delen van de provincie. Het is een van de oudste nog beoefende balsporten en vooral populair in het kleigebied.

Het spel

Bij kaatsen spelen 2 teams van 3 spelers tegen elkaar op gras. Dit grasveld is 61 meter lang en 32 meter breed. Het veld is opgedeeld in vier delen; een opslaglijn, middenlijn, en voorlijn. Zo’n team van drie spelers wordt een partuur genoemd. In een partuur zijn er verschillende taken te verdelen, er zijn een opslager en twee perkspelers. Van deze perkspelers is één verantwoordelijk voor de opslag. Er wordt gespeeld met een klein leren balletje die zo’n 24 gram weegt. Verder hebben de spelers een kaatshandschoen aan, deze lijkt op een honkbalhandschoen. Het verschil met honkbal is dat bij kaatsen de spelers de bal met de hand moeten slaan. Vergelijkbaar met tennis mag je de bal in één keer of met een stuit terug slaan. In de puntentelling leveren vier winnende slagen een ‘eerst’ op. Wanneer het partuur twee eersten heeft wordt dit een spel. De wedstrijd is gewonnen wanneer een partuur 6 eersten, of 3 spellen heeft verzameld. Deze puntentelling wordt bijgehouden op een telegraaf, het scorebord bij kaatsen.

Wedstrijden

Er zijn wel meer dan 2000 kaatswedstrijden, maar een aantal springen er uit. Bij deze wedstrijden zijn elk jaar weer vele bezoekers om hun favorieten aan te moedigen. De meest bekende is toch wel de P.C., de Permanente Commissie. Elk jaar wordt op de 5de woensdag in juli gestreden om de titel door de 16 beste herenparturen. Jaarlijks komen meer dan 10.000 bezoekers uit heel Nederland naar Franeker om dit spektakel mee te maken! In augustus is de vrouwelijke variant op de P.C waarbij de dames strijden om de titel. Verder is de Freule in Wommels een druk bezochte wedstrijd. Dit kaatsfestijn is speciaal voor de jongens van 14-16 jaar. De vrouwelijke tegenhanger wordt de Ald Meiers genoemd en wordt gespeeld in Hitzum. Hier wordt om de Sulveren Pong gekaatst. Wil jij één van deze Friese spektakels meemaken? Dat kan. In onze evenementenkalender vind je de precieze datum van de wedstrijden. Bovendien zijn er genoeg mogelijkheden om de dag compleet te maken met een diner of overnachting.

Het kaatsmuseum

Dat kaatsen een belangrijk onderdeel is van Friesland zowel vroeger als nu, blijkt uit het kaatsmuseum in Franeker. Vanaf 1972 kunnen bezoekers alles leren over de kaatssport. Vele foto’s, documentatie, prijzen, attributen zijn te vinden in dit museum. Uiteraard leggen ze hier ook de spelregels nog eens even goed aan je uit. Naast de vele bezienswaardigheden in dit museum, kun je ook zelf een balletje slaan! Het veldje naast het museum biedt mogelijkheid om zelf de sport te beoefenen. Met een echt balletje en echte handschoen. Ook met een groep is dit een leuk uitje. Jullie worden uiteraard begeleid door een ervaren kaatstrainer. Op hun website vind je alle informatie!

 

Bekijk het aanbod voor overnachtenBekijk alle evenementen

 

Pagina delen:  


Friesland.nl Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates over Friesland.nl!

Waarom naar Friesland?


  • Een prachtige provincie!
  • Watersport, wandelen, fietsen en veel meer
  • Heerlijk overnachten tijdens een verblijf

Meer informatie

Kaart filters Met behulp van deze filters kunt je je selectie op de kaart verfijnen.
  Soort resultaat:

Locatie filters
  Locatie categorie:
  Locatie subcategorie:

Evenement filters
  Soort evenement:

Route filters
  Soort route:
  Route lengte:

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.