Beleef de kleistreek

Ontdek dit verrassende stukje Friesland!

Van plan om de Kleistreek te bezoeken?


Goed plan! De Kleistreek heeft namelijk voor iedereen wel iets te bieden. Geniet van de prachtige vergezichten, gezonde lucht, weilanden met honderden vogels en de gezellige dorpjes. De Kleistreek is een gebied waar oude zeeklei ligt. Kenmerkend zijn de weilanden, aardappelvelden en akkers met suikerbieten, uien en penen. Ontdek het gebied op de fiets, met de auto of te voet.

De noordwesthoek van Friesland, waar de Kleistreek zich bevindt, is een heel bijzonder stukje Friesland. Prachtige weilanden met niet alleen veel, maar ook een verscheidenheid aan vogels. Verder kom je er veel akkers en aardappelvelden tegen. Het gehele jaar is dit een prachtig gebied om door heen te fietsen of wandelen. Niet alleen verschilt de Kleistreek in landschap van de rest van Friesland, maar ook in de gesproken taal. In het Fries van de klei hoor je het onderscheid tussen de tweeklanken in de woorden ‘nei’, wat naar of nabij betekent, en ‘nij’ , wat voor nieuw staat.

Wandelen en fietsen in de Kleistreek

Wil je wandelen of fietsen in een mooi gebied? De Kleistreek is een speciaal stukje Friesland en biedt een volledig ander aangezicht dan de andere delen van Friesland. Wanneer je Friesland bezoekt, moet je ook zeker naar de Kleistreek! Met de verscheidene wandelroutes door dit gebied kom je langs veel moois! Wandel eens langs plaatsjes als Franeker, Stiens en Harlingen. Met de vele mogelijkheden tot overnachting kun je een aantal dagen achter elkaar dit gebied ontdekken. Liever met de fiets? Door de omgeving zijn prachtige fietspaden langs verschillende delen van de Kleistreek aangelegd, waardoor je langs de mooiste plekjes komt! De mooie vergezichten verzekeren een interessante fietstocht. De terpenroute brengt je bijvoorbeeld langs de terpen die in vroegere jaren de bewoners tegen de zee beschermden. Je komt langs veel gezellige plekken die je niet snel vergeet!

De Kleistreek vanaf het water

In de Friese Wouden zijn er op het water veel mogelijkheden voor tochten met boten, zelfs met een kano!

Kanoën

Met de kano door het kleigebied? Dat kan zeker! Er zijn mooie routes uitgestippeld speciaal geschikt voor de kano. In de buurt vind je kanoverhuurbedrijven waar je terecht kunt. Ook met het hele gezin is dit een leuke activiteit, de afstanden zijn namelijk ook prima af te leggen voor de iets jongeren onder ons.

Varen

Ook met een boot is de omgeving goed te ontdekken. Je kunt gemakkelijk een boot huren wanneer je deze niet in je bezit hebt. Wanneer je de Kleiroute gaat afleggen maak je een tocht van 22 kilometer, die je langs een zeer afwisselend landschap brengt. De plaatsjes Deinum, Menaldum, Berlikum, Ried, Dongjum en Franeker kom je onderweg tegen. Hier kun je lekker even aanleggen en bij de vele restaurantjes een kop koffie drinken. Overnachten kan ook, zo heb je net even wat extra tijd per dorp of stad. Ook de Noordelijke Elfstedenroute is prachtig. Je komt langs een mooi natuurgebied afgewisseld met leuke dorpjes. Onderweg is er voldoende mogelijkheid tot aanleggen, om de omgeving nog extra goed te bestuderen. Heerlijk!

Culinair in de Kleistreek

In de Kleistreek vind je ontzettend veel op het gebied van eten en drinken. Er wordt hier namelijk van alles lokaal verbouwd. Veel akkerbouwers zijn gevestigd op de Friese kleigronden. Penen, aardappelen en rode bieten komen hier vandaan. Uiteraard vind je hier ook de lekkere typisch Friese producten, zoals beerenburg, oranjekoek en suikerbrood. Met de vele eetgelegenheden in de omgeving kun je hier proeven wat je wilt!

Evenementen in de Kleistreek

Het hele jaar door worden verschillende evenementen georganiseerd in de Kleistreek. Deze wil je echt niet missen!

  • Tijdens de Harlinger Visserijdagen proef je de heerlijke verse visjes!
  • Lekker uit je dak gaan tijdens het Rock ’n Roll festival in Franeker
  • Gezellig flaneren over de kerstfair in Sint Annaparochie

Overnachten in de Kleistreek

Liever wat extra tijd voor jouw ontdekking van de Kleistreek? Geen probleem, er zijn volop mogelijkheden wat overnachten betreft. Je kunt kiezen voor een hotel of bed&breakfast, maar kamperen op één van de campings of vakantieparken kan natuurlijk ook!

Pagina delen:  


Friesland.nl Nieuwsbrief


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates over Friesland.nl!

Kaart filters Met behulp van deze filters kunt je je selectie op de kaart verfijnen.
  Soort resultaat:

Locatie filters
  Locatie categorie:
  Locatie subcategorie:

Evenement filters
  Soort evenement:

Route filters
  Soort route:
  Route lengte:

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.