Ontdek de provinciehoofdstad Leeuwarden!

Een prachtige stad met veel mogelijkheden

Kom jij langs in Leeuwarden?


Wanneer je naar Friesland komt, mag je Leeuwarden zeker niet overslaan. De Friese hoofdstad is een prachtige oude stad met een vorstelijk verleden én is bovendien verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Kom je langs in Leeuwarden? De stad is niet alleen de start- en finishplaats van de Elfstedentocht, maar er is nog veel meer.

De stad

De stad Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland en ligt in de gelijknamige gemeente. De gemeente bestaat uit de stad zelf en 18 omliggende dorpen. Hier wonen zo’n 107.000 mensen.  Afgelopen vier jaar ontvingen maar liefst twee musea in Leeuwarden de Nationale Museumprijs, heeft de Kleine Kerkstraat er tot twee keer toe de titel ‘Leukste winkelstraat van Nederland’ ontvangen en daarnaast is Leeuwarden ook nog eens verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Het gaat goed met Leeuwarden!

Bezienswaardigheden in Leeuwarden

Leeuwarden heeft maar liefst 617 rijksmonumenten. Een bijzondere bezienswaardigheid is de Oldehove, een onafgebouwde 16e eeuwse scheve toren. De Oldehove is van april tot en met oktober te beklimmen en biedt je, met helder weer, een uitzicht tot aan de Waddeneilanden. Door de historische binnenstad van Leeuwarden loopt een ontdekkingsreis langs overblijfselen van de tijd dat Leeuwarden een hofstad was; de Oranje-Nassau route. Wandel langs Paleis het Stadhouderlijk Hof, het Princessehof, de Waalse kerk of geniet van ruste en natuur in de voormalige lushof van de Nassau’s, stadspark de Prinsentuin. Deze en andere originele routes vind je bij VVV Leeuwarden.

Activiteiten in Leeuwarden

Het bruisende centrum van Leeuwarden kent tal van leuke kroegjes en restaurants. Geniet van een hapje of drankje met uitzicht op de grachten of op een van de vele mooie pleinen.Verken de stad tijdens een stadswandeling, per elektrosloep of vanaf de praam. Vergeet niet de scheve Oldehove te beklimmen tijdens je bezoek! Cultuursnuiven kan onder andere in het Fries Museum, Natuurmuseum Fryslân en in het voormalige stadspaleis, Keramiekmuseum Princessehof.

Stadsschouwburg De Harmonie is een van de mooiste theaters van het land en ligt in het bruisend hart van het culturele leven in Friesland. In Slieker Film en de Leeuwarder bioscopen wordt het actuele filmaanbod gepresenteerd. Gek op muziek? De nieuwe poptempel Neushoorn en podium Asteriks bieden een ruime keus in livemuziek. In de cafés en verschillende clubs wordt flink gefeest! De meeste kroegen vind je in de Doelesteeg, op het Ruiterskwartier, Nieuwestad en Gouverneursplein.

Beurzen, als Caravana en Boot Holland, worden regelmatig georganiseerd in het WTC Expo en een gokje wagen kunt je in het naastgelegen Holland Casino.

Toe aan rust? Wandel eens door het natuurgebied de Groene Ster. Hier vind je ook de waterrijke dierenwereld van Aqua Zoo Friesland. Daarnaast liggen rondom Leeuwarden  verschillende dorpen waar watersport vaak de belangrijkste activiteit is.

Overnachten in Leeuwarden

Wil jij meerdere dagen langskomen in Leeuwarden? Dat is een uitstekend plan. In de stad vind je veel leuke hotels en B&B’s. Maar ook in de regio van de stad zijn hartstikke leuke campings en vakantieparken. Rondom Leeuwarden kun je zelfs kamperen aan het water! De hotels in Leeuwarden worden gemiddeld hoger dan een 8 beoordeeld! Er zit altijd een geschikte kamer voor je bij, passend bij jouw budget. Kom je met de boot? Geen probleem, in hartje centrum ligt stadspark De Prinsentuin met de mooiste jachthaven van Nederland. Blijf je slapen?

Evenementen in Leeuwarden

Leeuwarden bruist! Het hele jaar door staat de evenementenkalender bol van de activiteiten in en rondom de stad. Een kleine greep uit het aanbod:

  • Vier Koningsdag in Hofstad Leeuwarden, met de grootste vrijmarkt van Friesland
  • Ontdek de grootste bloemenmarkt van Nederland op Hemelvaartsdag in Leeuwarden
  • Lach, geniet en bewonder! Ieder laatste weekend van mei vind je hier het Fries StraatFestival
  • In de zomer geniet je in Leeuwarden drie dagen lang van klassieke muziek tijdens CityProms
  • Welcome to The Village, middenin natuurgebied de Groene Ster, het festival waar je vooral al heimwee naar hebt. Ieder jaar in juli.
  • In november is er in Leeuwarden vijf dagen lang het grootste regionale filmfestival van Nederland, Noordelijk Film Festival.

Tijdens deze evenementen zijn de hotels en B&B’s in Leeuwarden natuurlijk open. Zo kun je optimaal genieten en hoef je verder nergens rekening mee te houden.

Culinair in Leeuwarden

Op culinair gebied loopt Leeuwarden flink voorop. Ieder jaar in september wordt Ljouwert Culinair georganiseerd en hier kun je je – aan de voet van de Oldehove in het centrum – prima vermaken. Maar liefst 23 restaurants uit Leeuwarden en omstreken presenteren zich aan het begin van het nieuwe culinaire seizoen. In 2015 is Leeuwarden uitgeroepen tot Hoofdstad van de Smaak. In dit themajaar zijn er verschillende culinaire evenementen te vinden in de stad en de regio. Er is een hoop gezelligheid te vinden, waarbij de avond niet lang genoeg kan duren. Leeuwarden heeft goede restaurants, inclusief eentje met een Michelinster, die je van allerlei soorten eten kunnen voorzien. Vis, vegetarisch of juist vlees? Je vindt het allemaal in één van de restaurants in Leeuwarden!

Pagina delen: