Abbema en Mellens

Noomen: “Als persoonsnaam komt Abbema in Huizum voor het eerst in 1432 voor; de stins in 1463 als Abbama huus thoe Huusem en Abbama huus jefta statta.”
“De oudst bekende eigenaar van Abbemahuis en van de door de eigenaars van Abbema verpachte sate Mellens is Kampe Abbama. Hij wordt vanaf 1432 genoemd. In 1463 wordt verklaard dat vroeger op Abbama huus thoe Huusem een testament berustte, waarin werd bepaald dat de huurlanden te Mellens, die behoorden bij Abbama huus jefta statta aan de priesters van Huizum ten goede zouden komen.”
“Bij de stins Abbema te Huizum behoorde direct rond het huis weinig land.”
“Een bewaarde afbeelding door J. Stellingwerf van een stins onder Huizum van 1722 wordt in de regel met Abbema in verband gebracht. Op goede gronden werd onlangs verdedigd dat daarop echter Feitsma aan de andere zijde van Mellens werd uitgebeeld.”

SIF: “De Aebingastins wordt voor het eerst rond 1400 genoemd.”
“De oudste bewoner van deze stins die we kennen was een zekere Abba Abbingha, die hier leefde rond 1400. In 1511 was het in bezit van Hessel van Abbingha (of Abbema) die de state herbouwde na de verwoesting in 1498.”
“De state werd later diverse malen verkocht en stond in 1833 leeg. In 1859 is zij op afbraak verkocht en werd op het terrein een aardappelmeel- en siroopfabriek gebouwd.

Op de tekening die Jacob Stellingwerf in 1722 maakte, bestaat het complex uit een onderkelderd twee verdiepingen hoog bouwwerk met een schilddak, uit het water opgetrokken. Op de benedenverdieping zijn rondboogvensters te zien en boven smalle hoge vensters met luiken en glas-in-lood.
Daarvoor staat een lager L-vormig bouwwerk met een trapgevel en een uitgebouwde geveltuit. Tegen het L-vormige gebouw staat een zeer eenvoudige, rechthoekige toren met een schilddak, wellicht een restant van de oorspronkelijke stins die later is verhoogd en tot traptoren gedegradeerd. Ook dit kleinere L-vormige gebouw lijkt smalle ramen met luiken te hebben, maar wie de tekeningen van Jacob Stellingwerf kent, zal weten dat hij de gebouwen en dus ook de detaillering vaak veel smaller tekende dan ze in werkelijkheid waren. Boven de ingang van dit gebouw zit een wapensteen met alliantiewapens en in de zijgevel is 1596 te lezen, ongetwijfeld in de vorm van muurankers.

Achter dit gebouw is een balustrade te zien, mogelijk als afgrenzing van een voorplein voor het hoofdgebouw. Voor de ingang is een brug over de slotgracht geslagen, die aan de voorzijde is afgesloten door een hek naast een bouwwerk dat er uitziet als een stal- en koetshuis. Daar weer voor staat een eenvoudig poortgebouw met een tentdak waarin enkele gaten te zien zijn. Dit zijn mogelijk gibbegaten: gaten voor een klein soort duiven die veel door welgestelden werden gehouden.”

“Op de plaats van de vroegere State bevindt zich nu het Aebingapark en het Drachtsterplein.”

(J. Leemburg; “Stinsen en States, adellijk wonen in Friesland” door Ronald Elward en Peter Karstkarel; “Tusken Potmarge en Jokse” deel 1 van Rients Faber (1993); Aantekeningen uit het archief van J. Leemburg).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Abbema en Mellens kunt vinden.

Pin Post-Plaza Hotel & Grand Café

  Leeuwarden

Na een intensieve verbouwing en restauratie van het oude Hoofdpostkantoor, is Post-Plaza getransformeerd tot een unieke plek in het centrum van Leeuwarden, waar gasten slapen, eten, werken, drinken en genieten in een historisch decor....


Meer info

Pin Grand Cafe Wouters

  Leeuwarden

Tegenover het Centraal Station en op korte loopafstand van het centrum, bent u bij ons aan het juiste adres voor een heerlijk kopje koffie met gebak, een borrel, een lekkere lunch of gezellig diner,...


Meer info

Pin Emmaplein

  Leeuwarden

Een gastvrije ontvangst, een heerlijk huis, prima bedden en een verwenontbijt. En als u een zeilliefhebber bent, kunt u (tegen betaling) met uw gastheer het Friese water verkennen. Onze boot ligt in Grou, zodat...


Meer info

Pin Fries Museum

  Leeuwarden

Het Fries Museum opent in september 2013 zijn deuren in een indrukwekkend nieuw gebouw op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Het Fries Museum gaat over de Friezen en over Friesland, een eigenzinnig stukje ‘buitenland in...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.