Abbema

SIF: “Eekhoff en Schotanus geven op hun kaart het terrein van Abbema ten onrechte de naam Sjoorda. [Zie Andreae, Plaatsbeschrijving, II, 133.]”

Noomen: “Abbema was het stamhuis van een adellijke familie die zich in de 16de eeuw nog op haar afstamming van hoofdelingen liet voorstaan, maar daarna vooral stadsbestuurders van Sneek en eigenerfden en kooplieden in het midden van Friesland telde. In 1505 werd Focko Abbema als edelman in Kollumerland genoemd; een Sneker Abbema pretendeerde enkele generaties later slechts voor het Hof van Friesland terecht te hoeven staan omdat hij een nazaat van deze hoofdeling was. Tot het einde van de 16de eeuw bleef de state eigendom van de Abbema’s in Sneek, daarna werd het verkocht.
In 1517 verkochten Bauk en Hylk, weduwe en dochter van Fokke Abbema land onder Oudwoude aan het Veenklooster. In 1543 werden genoemd Abbemahuys, Abbema staetten ter Laen, en Abbema koefenne, in 1550 drie akkers in Aebema guedt, in 1619 land gelegen voor Abbemahuys op’t noordt van de wech. Een adellijk huis was Abbema-zathe, zoals het in 1607 genoemd werd, aan het begin van de 17de eeuw niet meer; in de 18de eeuw verrees hier het huis Braak van een vermogende Oost-Indiëganger.”

SIF: “De stins wordt voor het eerst in het begin van de 16e eeuw vermeld.”

“In 1543 werden genoemd Abbemahuys, Abbema staetten ter Laen, en Abbema koefenne, in 1550 drie akkers in Aebema guedt, in 1619 land gelegen voor Abbemahuys op’t noordt van de wech. Een adellijk huis was Abbema-zathe, zoals het in 1607 genoemd werd, aan het begin van de 17de eeuw niet meer. In dat jaar verkocht Jurrien Hendriksz. deze boerderij aan Henricus Gualteri, secretaris van Leeuwarden. Later kwam het goed in handen van de familie Van Aylva en in 1775 werd het aangekocht door Jan Braak, die in Oost-Indië een fortuin vergaard had. Hij bouwde op de oude standplaats van de state een nieuw herenhuis. Anthony Braak, waarschijnlijk zijn zoon, verkocht het huis met de bijbehorende landerijen in 1808 aan Sjoerd Gerardus Fruitier de Talma, ontvanger der beschrevene middelen te Kollum. Die was in 1803 in het dorp komen wonen met zijn vrouw Lucia Aurelia Bergsma uit de gelijknamige vermogende Friese regentenfamilie. Een representatieve woning was dus een must.”

“Van de State is niets meer terug te vinden.”

(bron: Jan Leemburg; “Kollumerland en Nieuw Kruisland” door mr. A.J. Andreae, 1883-1885; “De stinzen in middeleeuws Friesland en hun bewoners”, P.N. Noomen, 2009; “De monumenten van geschiedenis en kunst, Noordelijk Oostergo, Kollumerland”, Herma M. van den Berg).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Abbema kunt vinden.

Pin Camping De zandhorst

  walterswald

Welkom bij Camping De Zandhorst, gelegen in het Friese dorpje Wâlterswâld (Wouterswoude) Bij Dokkum. Camping De Zandhorst is gevestigd in een prachtig gebied in Friesland waar u in alle rust en ruimte van de...


Meer info

Pin Bed&Breakfast Jinkepaed Twijzelerheide

  Twijzelerheide

4 Bijzondere gastenverblijven vlakbij Dokkum TWIJZELERHEIDE: Het Vogelhuisje:(2 pers) met oa. keuken,badkamer met ligbad, slaapkamer op bovenverdieping Opties:houtgestookte sauna 20,- Zweedse hottub 40,-p.avond met hapje en drankje,fietshuur 5,-p.dag (bij reservering aangeven) DRIEZUM: Het Driezumer...


Meer info

Pin Botniahiem

  Damwoude

Wat vindt u op Botniahiem: Veel groen, o.a.bos, natuurroute, veel dieren(kleinvee) – schapen en friese paarden en een pony – om een ritje op te maken. Toeristich informatiemateriaal, fietsen en routes, speeltoestellen, overdekt terras,...


Meer info

Pin Boerenthuis de Prikkebosk

  Damwoude

‘Wolkom’ bij B&B Boerenthuis. Boerderij de Prikkebosk is een ware belévenis voor kinderen! Kom slapen in de familiekamer, er is ruimte voor een gezin met vier kinderen (of meer)! Er is lekker veel ruimte...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.