Adama

Noomen: “Adama is opgenomen omdat in 1538 sprake was van een afgebroken stins op dit goed. De naam komt in dat jaar voor het eerst voor: als Adama gued; in 1569 als Adema zaete.
Adama was in 1511 een pachtgoed, dat half (16 fl.) aan Feyka Kampstra te Wirdum en half (14 fl.) aan het klooster Groendijk behoorde. In 1543, 1556 en 1562 waren de erfgenamen Camstra mandelig eigenaars; in 1640 was Goffe Camstra eigenaar. De grootte was tussen 1511 en 1640 stabiel: 47 respectievelijk 48 pm, aangeslagen voor 30 fl.
In 1538 was Gale Aentkes (Scholtema) pachter van het goed. De kloosterlingen van Groendijk hadden toen de styns op Adama gued geslecht. Gale eiste tweederde deel van de styns ofte den steen van dien op. In 1569 hield men nog rekening met aanspraken op het gebruiksrecht van de sate door Gale of zijn kinderen. De stins lag naast de tweede sate ten zuiden van de kruising van de weg naar Ysbrechtum en de Overdijk of Ivige Leane. Oude afbeeldingen of kaarten zijn niet bewaard. Op de kaart van 1718 onderscheidde het erf zich reeds niet meer van andere.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Adama kunt vinden.

Pin Vrienden van Pianobar Sneek

  Sneek

Geniet in ons restaurant van een heerlijke maaltijd met een goed glas wijn en sfeervolle pianomuziek. We verrassen onze gasten met wekelijks wisselende menukaarten met bijzondere gerechten en ware culinaire hoogstandjes vanaf 10 euro....


Meer info

Pin Sneek op Maat

  Sneek

Sneek op maakt verzorgt toeristische arrangementen in Sneek en SudWest Fryslan die precies aansluiten bij uw wensen én die van uw relaties. U kunt bij ons terecht voor compleet verzorgde één- en meerdaagse arrangementen...


Meer info

Pin Cafe de Boazumer Mjitte

  Boazum

Café de Boazumer Mjitte een eerlijk oud dorpscafé met een prachtig terras uniek gelegen aan de 11stedenroute, Middelsee-vaarroute en de slachtedijk.


Meer info

Pin Restaurant en Partycentrum Noflik Easterein

  Easterein

Prachtig bedrijf, het oudste van Friesland, uit 1511. Met een uitstekend a la carte restaurant, heerlijke terrassen en vier prachtige, sfeervolle zalen voor bruiloften, vergaderingen etc. Heel veel arrangementen, op maat gemaakt!


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.