Aggema op de Kampen

Noomen: “Aggema werd in rond 1500 bewoond door Alef Peters Walta (uit de familie Walta van Schettens/Schraard).Hij was getrouwd met Ints Epes Aylva. In 1543 woonde hun zoon Peter daar. Nog in de 18de eeuw was het slot Aggema een fraaie buitenplaats, bewoond door de Aggema’s.”

SIF: “De stins werd in het begin van de 15e eeuw gebouwd.” “Langs de Pingjumervaart stond het Aggema-slot bij het buurtje ‘de Campen’ in Pingjum. Vandaar dat de stins ook wel ’t slot op De Campe werd genoemd. In 1715 werd het opgemeten en besloeg het 63 pondemaat en 10 einzen (1 pondemaat was 12 einzen). Er schijnt later nog meer land bijgekomen te zijn, want in 1889 werd de state met 38 hectare land aangeboden (= ruim 100 pondemaat). Het bod bedroeg toen f. 49.620.
De huizinge zag er in 1889 door verschilklende verbouwingen heel anders uit dan na de bouw van de stins in het begin van de 15e eeuw. De stins werd gebouwd rond 1410 door Agge Sybrens Walta.” “De gracht om de boerderij van de heer W. Reitsma is vandaag nog een herinnering aan het oude slot, met het front naar Pingjum en dat er destijds prachtig uitzag en kon roemen op veel geboomte en heerlijke tuinen.”

“Op de plaats van de vroegere stins vinden we nu een omgrachte boerderij.”

(bron: Tekst: A. Algra, “De geschiedenis gaat door het eigen dorp”, ca. 1955; Genealogie Van Aggema op website fam. Buwalda).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Aggema op de Kampen kunt vinden.

Pin Zonnewind Zeilreizen

 

Zonnewind Zeilreizen biedt tochten voor groepen en individuen. Zeilen over de Waddenzee en het IJsselmeer met de klippers Passaat, Aldebaran en de Poseidon. Ben je op zoek naar een fantastische zeilervaring met collega’s, familie...


Meer info

Pin Restaurant-Wijnbar Ons…

  Harlingen

Bij Ons… kunt u terecht voor een kop koffie, heerlijke lunch, High Tea, High Wine, diner en natuurlijk een goed glas wijn. Wij hebben ook een mooi en comfortabel terras over het water, midden...


Meer info

Pin The Grill Harlingen

  Harlingen

The Grill is niet zomaar een restaurant. Al onze gerechten komen van de grill en naast onze à la carte kaart is er ook de mogelijkheid om zelf indoor te barbecueën. Ons restaurant is...


Meer info

Pin It Posthus

  Makkum

Italiaans restaurant gelegen in het hart van Makkum in het oude voormalige postkantoor. Ook is het mogelijk indien het weer het toelaat om op het terras te dineren. Heerlijke Italiaanse wijnen en gerechten staan...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.