Albada

Noomen: “Als stamvader van de familie Albada van Goënga noemen genealogische handschriften uit de 16de eeuw Sicke Albada, die in de 14de eeuw zou hebben geleefd. Over de stamboom van de Albada’s is door de eeuwen heen veel gefantaseerd, maar deze vermelding klopt wel. In 1374 had Sicke Albada namelijk recht op een deel van de inkomsten van de grafelijke tol te Staveren. Hij had dit recht verkregen van zijn verwant Alaert Simonsz, die het op zijn beurt had geërfd van zijn vader Simon Alardsz, die er in 1334 door de graaf van Holland mee beleend was. Samen met zijn neef Feycke Sickinga raakte hij rond 1383 in conflict met Hamburger kooplieden die weigerden de tol te betalen. Omdat bekend is dat Feycke Sickinga in Goënga woonde, en nakomelingen van Sicke Albada later eveneens, is het zeer waarschijnlijk dat ook Sicke Albada zijn stins in Goënga had. Opmerkelijk is ook dat het land van de states Sickinga en Albada voor een deel aan elkaar grenst.”
“Historisch zeker is wel de persoon van Ade Albaeda, die in 1427 in Goënga een belangrijke positie innam. Hij zegelde toen namelijk voor het dorp een verdrag over het onderhoud van waterstaatswerken in het Nieuwland bij Sneek. Aannemelijk is daarom dat Ade op Albadastate in Goënga woonde.”
“Vanwege schulden moest zij, weduwe van Adam Jans Harckema, de zaete Albada in 1587 verkopen aan Godschalck van Hiddema. Het goed werd toen omschreven als de saete mettet huis, muiere, hoff, wier ende vorder alle landen soe wel van de oude als nieuwe; verder werd nog het heem, de graft, de nieuwe huisinge ende ringmuiere om’t hoff en de plantagie genoemd. De in 1587 vermelde wier wordt in 1718 op de kaart van Schotanus nog aangegeven.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Albada kunt vinden.

Pin Vrienden van Pianobar Sneek

  Sneek

Geniet in ons restaurant van een heerlijke maaltijd met een goed glas wijn en sfeervolle pianomuziek. We verrassen onze gasten met wekelijks wisselende menukaarten met bijzondere gerechten en ware culinaire hoogstandjes vanaf 10 euro....


Meer info

Pin Sneek op Maat

  Sneek

Sneek op maakt verzorgt toeristische arrangementen in Sneek en SudWest Fryslan die precies aansluiten bij uw wensen én die van uw relaties. U kunt bij ons terecht voor compleet verzorgde één- en meerdaagse arrangementen...


Meer info

Pin Cafe de Boazumer Mjitte

  Boazum

Café de Boazumer Mjitte een eerlijk oud dorpscafé met een prachtig terras uniek gelegen aan de 11stedenroute, Middelsee-vaarroute en de slachtedijk.


Meer info

Pin Stadslogement KingSize

  Sneek

Stadslogement KingSize in Sneek is voorzien van vijf luxe kamers met en zonder ontbijt. De luxe kingsize kamer (kamer 1) is op de begane grond van het stadslogement gesitueerd. De kamers op de eerste...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.