Aylva

Noomen: “Een dochter van Syds, Hil Roorda, trouwde rond 1540 met Rienck Aylva; zij vestigden zich te Genum. In de loop van de 16de eeuw waren er in Genum daardoor twee adellijke huizen op oorspronkelijk Roorda-land; in 1578 en 1580 woonde op het ene goed Wibren Roorda en op het andere Wibren Aylva. Van een van de Roordagoederen (Roorda ten westen van de kerk?) staat dus vast dat het in de Middeleeuwen een stins was; voor het andere (Aylva ten zuiden van de kerk?) is dat allerminst zeker. De kaart van Sibrandus Leo uit 1579 beeldt alleen Rorda af. In 1640 waren Roorda state en Aylva state verpacht. In 1622 worden beide nog als edele state, in 1718 als herenhuis binnen een singel aangegeven. Op de kadasterkaart staan ze als kop-hals-rompboerderij afgebeeld; rond Roorda ligt een ruim erf omgeven door een brede gracht.”

SIF: “Waarschijnlijk is deze State gebouwd rond 1534.”
“In 1534 trouwde Rienck van Aylva met His Sydsdr. van Roorda van de Roorda State te Genum. Waarschijnlijk is voor/door hen de Aylva State gebouwd, maar het is ook mogelijk dat die state er, onder een andere naam, al stond en eigendom was van de familie Van Roorda.”
“De “Tegenwoordige Staat van Friesland” meldt rond 1785: “deze heerlijkheden zyn ook reeds voor veele jaaren verdweenen” (Aylva en Roorda State).”

“Er is waarschijnlijk niets van de stins/state terug te vinden.”

(bron: Jan Leemburg; “De historie gaat door het eigen dorp” van A. Algra).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Aylva kunt vinden.

Pin Station Marrum – De Pannekoektrein

  Marrum

Het Stationnetje van Marrum-Westernijkerk is gelegen aan het eens zo roemruchte spoorlijntje “het Dokkumer Lokaaltje” Het wordt wel eens genoemd als het leukste station van heel Nederland. Geheel gerestaureerd in de prachtigste kleuren en...


Meer info

Pin Hotel-restaurant It Posthûs

  Burdaard

Hotel-Restaurant It Posthûs is een À la carte restaurant en hotel met zeven kamers.Terras op de Dokkumer EE aan de Elfstedenroute in Birdaard. Zaalaccomodatie vanaf tien personen tot en met 150 personen.


Meer info

Pin Bij De Pastorie

  Reitsum

B&B Bij De Pastorie bij Dokkum. Prachtige B&B met volledige privacy! Eigen entree, twee slaapkamers, woonkamer met keukentje. Ontbijt wordt bij u in het appartement geserveerd. De kids kunnen heerlijk spelen in de grote...


Meer info

Pin Camping zwanenburg

  jislum

Zoekt u rust ruimte en gezelligheid, dan bent u bij ons aan het juiste adres. wij hebben een klein speel/vismeertje van 170cm diep en 3ha bos. Ook is er een kantine aanwezig en in...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.