Birdama of Wygara

Noomen: “Van Birdama is geen verdedigbaar huis of stins bekend. De naam Birdama wordt eenmalig in 1543 genoemd. Het werd reeds voor 1511 het belangrijkste goed van de Wigara’s en hun erfgenamen in Terzool, een tweede “stamhuis”. In 1584 en 1639 wordt het, als opvolger van de oude stins, hoewel op een andere plaats gelegen, daarom Wygara saete ende staeten genoemd.”
“Birdama-of-Wigara was in 1511 eigendom van de hoofdtak van de Wigara’s, het werd door hen bewoond, en ook de memorielasten van de familie waren, nadat het oude Wigara aan de Donia’s was gekomen, van Wigara naar Birdama verlegd.”
“In de tweede helft van de 17de eeuw werd door de Wigara’s en hun nakomelingen Van Coehoorn en Van Scheltinga het grondbezit in Terzool sterk uitgebreid: in 1584 bestond dat alleen nog uit Birdama-Wigara state, in 1640 uit vijf, in 1700/1708 uit elf, en in 1728 uit 14 boerderijen. De verdeling van de landerijen – inmiddels de helft van het dorpsgebied – tussen de verschillende erfgenamen van Menno van Coehoorn in 1704 leidde tot een ruilverkaveling binnen dit bezit, die zo ingrijpend was dat het floreencohier van 1708 van Terzool opnieuw werd opgezet.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Birdama of Wygara kunt vinden.

Pin B&B ZAZZA

  Raerd

Bed & Breakfast ZAZZA in Raerd. Op en top gastvrijheid midden in de Friese natuur.


Meer info

Pin B&B ZAZZA

  Raerd

Bed & Breakfast ZAZZA in Raerd. Op en top gastvrijheid midden in de Friese natuur.


Meer info

Pin Bed & Breakfast Gibbeflecht

  Mantgum

Welkom in het groene hart van Friesland. In Mantgum, een mooi dorp aan de spoorlijn Leeuwarden-Sneek-Stavoren, vindt u onze Bed & Breakfast met één ruime tweepersoons gastenkamer met privé badkamer en een ontbijtkamer op...


Meer info

Pin Sneek op Maat

  Sneek

Sneek op maakt verzorgt toeristische arrangementen in Sneek en SudWest Fryslan die precies aansluiten bij uw wensen én die van uw relaties. U kunt bij ons terecht voor compleet verzorgde één- en meerdaagse arrangementen...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.