Bolta

De locatie in Stinzen wordt “Bolta” genoemd, maar het is waarschijnlijker dat hier Botma wordt bedoeld (zie de beschrijving van Noomen).

Noomen: “Samen met andere hoeflingen byder oestersyde der Pasen sloot Syds Buttema zich in 1490 aan bij het verbond met Groningen.”
“Anna Epes Aesgema erfde rond 1550 27 pm land in Buttema, haar halfbroer Tjaert Bolta de rest van Buttema of Botema guet ende staeten metten steen boven eerde ende onder eerde, met die landen, eygendom ende heerlicheden daertoe behorende. Inderdaad treden daarna de Bolta’s in Morra op als aanzienlijke inwoners. Mogelijk is hun state Buttema bedoeld met het door Sibrandus Leo aangegeven adelshuis Bolta te Morra. In 1580 was Tjaert Bolta’s zoon Gerlif administrateur van de kerkvoogdij van Morra. Omstreeks 1585 was de state eigendom van Wyger Gabbesz, grietenijvolmacht, dijkgraaf van Oostdongeradeel en stamvader van een nieuwe familie Botma, van rijke eigenerfden.
Tot 1748 bleef Buttema in eigendom aan deze Botma’s. Bij een gedeeltelijke verkoop in 1660 werden huizinge, schuur, hoving, poort, gracht en singels en de stoel en grafsteden in de kerk genoemd. Op de kadasterkaart van 1830 worden de grachten en singels en ook de poort nog duidelijk aangegeven.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Bolta kunt vinden.

Pin Bed and Breakfast Het Vergulde Scheepje

  Dokkum

Bed en Breakfast Het Vergulde Scheepje is gelegen in de historische binnenstad van Dokkum tegenover het keerpunt in de Elfstedentocht. Het is een beeldbepalend pand met een geschiedenis die teruggaat tot het ontsteken van...


Meer info

Pin Bed and Breakfast Unia Zathe

  Ee

Onze fraaie logeerboerderij is de perfecte uitvalsbasis voor mensen die willen genieten van de rust en de ruimte. De sfeer van vroeger met de gemakken van nu. Zoals gratis WIFI in het gehele pand....


Meer info

Pin Recreatiecentrum ’t Groene Hart van Ternaard

  Ternaard

Recreatiewonigen: Aan de Riedhûsstrjitte zijn in de voormalige diaconiewoningen acht recreatiewoningen gerealiseerd. Momenteel zijn er drie beschikbaar voor de recreatie i.v.m. langere verhuur. Camping: Naast de recreatiewoningen is er ook een camping op het...


Meer info

Pin Hotel Restaurant Wad Oars

  Anjum

Wad Oars staat voor een aangenaam andere manier van overnachten, eten en beleven. Wad Oars staat voor “noflik”, het Friese woord voor aangenaam. Dat begint bij het gevoel dat u net zo welkom bent...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.