Bonninga of Harinxma

Noomen: “Low Broers Bonninga woonde rond 1490 te Loënga. (…) De belangrijkste stins van de Bonninga’s stond in Oppenhuizen, maar gezien deze traditie hadden ze misschien ook in de omgeving van Loënga een oud steunpunt.”
“In 1511 wordt het huys van Sirick Harinxma genoemd met 66 pondematen; het land strekte tot het huis in het noorden, de kerklaan in het oosten en het land van de Heilige Sacramentsprebende van Sneek (later FC1) in het zuiden, en lag deels ten noorden en deels ten zuiden van de Gauw of Oude Snekervaart. Gezien deze belendingen mag Sirick Harinxma’s huis met de sate FC9 worden geïdentificeerd. In 1540 liet Jelle Syrickz Harinxma te Loënga, in zijn testament zijn staten ende sate toe Lyongum na aan zijn zoon Syrick. Hij omschreef het goed als myn huuys ende heem, met hoff ende graft daer ick selver bewoene en bepaalde dat de bijbehorende landen, een huisstede met heem en tuin en drie rietmeren waarvan er één after myn terp lecht voor eeuwig bij de state zouden moeten blijven horen.”
“In 1622 geeft Winsemius op zijn kaart Haringxma als adellijk huis vlak bij de kerk van Loënga aan. Schotanus doelde in 1664 waarschijnlijk op hetzelfde huis toen hij schreef: Loinge: hier is oock noch een overblyfsel van Harincxma state. Op de bijbehorende kaart gaf hij het echter niet aan. Op latere kaarten komt de naam Harinxma elders onder Loënga voor. Na 1664 was de sate waar eens Low Broers’ stins had gestaan een gewone boerderij.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Bonninga of Harinxma kunt vinden.

Pin Vrienden van Pianobar Sneek

  Sneek

Geniet in ons restaurant van een heerlijke maaltijd met een goed glas wijn en sfeervolle pianomuziek. We verrassen onze gasten met wekelijks wisselende menukaarten met bijzondere gerechten en ware culinaire hoogstandjes vanaf 10 euro....


Meer info

Pin Sneek op Maat

  Sneek

Sneek op maakt verzorgt toeristische arrangementen in Sneek en SudWest Fryslan die precies aansluiten bij uw wensen én die van uw relaties. U kunt bij ons terecht voor compleet verzorgde één- en meerdaagse arrangementen...


Meer info

Pin Cafe de Boazumer Mjitte

  Boazum

Café de Boazumer Mjitte een eerlijk oud dorpscafé met een prachtig terras uniek gelegen aan de 11stedenroute, Middelsee-vaarroute en de slachtedijk.


Meer info

Pin Stadslogement KingSize

  Sneek

Stadslogement KingSize in Sneek is voorzien van vijf luxe kamers met en zonder ontbijt. De luxe kingsize kamer (kamer 1) is op de begane grond van het stadslogement gesitueerd. De kamers op de eerste...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.