Boulsma

Noomen: “Boulsma, in 1484 Boulsme guet en in 1502 Bowtsma gwed genoemd, wordt opgenomen vanwege de 15de-eeuwse eigenaars, die er oorspronkelijk waarschijnlijk ook woonden: de familie Boulsma, met adellijke connecties.
De oudst bekende bezitter van Boulsma is Wibren Boulsma. Hij werd in 1444 voor het eerst genoemd, toen hij met andere hoofdelingen vrede sloot met de stad Groningen.”
“In 1540 was Boulsma goed, dat toen, evenals in 1484 door een pachter werd bewoond, een van de grootste goederen te Hijum; het werd voor 25 floreen aangeslagen. Naast bouw-, gras- en hooiland werd die steede ende graft genoemd.In 1554, 1559 en 1566 werd Boutsma staten en saete opnieuw genoemd; het was toen waarschijnlijk een gewone boerderij. Op grond van het floreenbedrag en de grootte, vanwege de belending in 1543 (ten noordwesten van het pastorieland) en vanwege de eigenaar kan Boulsma hoogstwaarschijnlijk met floreennummer FC20 worden geïdentificeerd. Deze sate vertoonde op de kaarten van 1718 geen kenmerken van een stins, zoals grachten of stinswier.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Boulsma kunt vinden.

Pin Bed en Boeddha

  Oudebildtzijl

B&B = Bed en Boeddha. Een vrijstaande studio op ons werelderfgoed. Te huur voor korte en of langere periodes.


Meer info

Pin Bed and Breakfast Mill View

  Stiens

Goed overnachten met uitstekende bedden en een goed ontbijt. Gratis parkeren voor de deur. In centrum van Stiens met veel winkels.


Meer info

Pin Station Marrum – De Pannekoektrein

  Marrum

Het Stationnetje van Marrum-Westernijkerk is gelegen aan het eens zo roemruchte spoorlijntje “het Dokkumer Lokaaltje” Het wordt wel eens genoemd als het leukste station van heel Nederland. Geheel gerestaureerd in de prachtigste kleuren en...


Meer info

Pin Hotel-restaurant It Posthûs

  Burdaard

Hotel-Restaurant It Posthûs is een À la carte restaurant en hotel met zeven kamers.Terras op de Dokkumer EE aan de Elfstedenroute in Birdaard. Zaalaccomodatie vanaf tien personen tot en met 150 personen.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.