Buma

Noomen: “De Kollumerlandse hoofdelingenfamilie Buma had een steenhuis op Wygeest en verschillende staten onder Westergeest. Tegelijk met andere Westergeester heerschappen, zoals de kinderen Idema en Ouwe Algersma op de Triemen, hield Sye Bouwema zich in 1467 afzijdig van het verbond van Kollumerland met de stad Groningen.”
“Ook in het dorp zelf lag een state Buma. In 1632 verkocht Sytke Wiarda (dochter uit een later huwelijk van Anna Bauma, weduwe van Sye Ballings Buma) haar sate en landen te Westergeest, Bumaheert genaamd, met 89 pondematen en 9 einsen, huizinge, bomen en plantagiën aan Hessel van Sminia te Akkrum, als voogd over zijn oomzegger jonge Wyger van Buma. Sminia werd daarom als eigenaar van deze heerd (SC8) opgegeven.”
“In 1675 kocht Wilhelm Maurits van Hanecrooth, gehuwd met hun dochter Catharina van Buma, de helft van een heerlycke state en sathe, Buma genaempt, te Westergeest, groot 68 pondematen van Catharina’s moeder; de andere helft had zij van haar broer geerfd; Hanecrooth was in 1698 en 1700 dan ook eigenaar van de state (SC8, FC83).
Omdat Bunlatiro op de Triemen later als herenhuis dienst deed, werd Buma in Westergeest als gewone boerderij verpacht. Met de verkoop van de goederen van de familie Hanecrooth in 1748 werd ook Buma state in Westergeest, toen met 93 pondematen, verkocht. Een deel van het bij Buma behorende land lag dicht bij huis in een groot blok op de geest, een deel strekte vandaar uit op naar het noorden, terwijl op de es-achtige hoge bouwlanden ten zuiden en westen van het dorp verschillende smalle akkers bouwland lagen.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Buma kunt vinden.

Pin Camping De zandhorst

  walterswald

Welkom bij Camping De Zandhorst, gelegen in het Friese dorpje Wâlterswâld (Wouterswoude) Bij Dokkum. Camping De Zandhorst is gevestigd in een prachtig gebied in Friesland waar u in alle rust en ruimte van de...


Meer info

Pin Bed&Breakfast Jinkepaed Twijzelerheide

  Twijzelerheide

4 Bijzondere gastenverblijven vlakbij Dokkum TWIJZELERHEIDE: Het Vogelhuisje:(2 pers) met oa. keuken,badkamer met ligbad, slaapkamer op bovenverdieping Opties:houtgestookte sauna 20,- Zweedse hottub 40,-p.avond met hapje en drankje,fietshuur 5,-p.dag (bij reservering aangeven) DRIEZUM: Het Driezumer...


Meer info

Pin Botniahiem

  Damwoude

Wat vindt u op Botniahiem: Veel groen, o.a.bos, natuurroute, veel dieren(kleinvee) – schapen en friese paarden en een pony – om een ritje op te maken. Toeristich informatiemateriaal, fietsen en routes, speeltoestellen, overdekt terras,...


Meer info

Pin Boerenthuis de Prikkebosk

  Damwoude

‘Wolkom’ bij B&B Boerenthuis. Boerderij de Prikkebosk is een ware belévenis voor kinderen! Kom slapen in de familiekamer, er is ruimte voor een gezin met vier kinderen (of meer)! Er is lekker veel ruimte...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.