Buma

Noomen: “Evenals Aysma was ook Buma een belangrijke eigenerfde state. Ze worden door Schotanus in 1664 samen genoemd: in de playsante uyt-buyrte Dycxtra-huysen, alwaer de eygen-erfde staten Buwma ende Aysma .In 1501 was sprake van een rente uit Buama goedt tot Dixtrahuysum.”

SIF: “De oudste bekende vermelding van de Stins/State dateert uit 1511.”
“In “Oudheden en gestichten van Friesland” (1723) staat dat onder Beetgum de “vermakelijke buurt Dyxtrahuizen” ligt “daar de erfelijke sloten of stinsen Buwma en Aysma staan”. Buwema, Buwma of Buama, het is allemaal hetzelfde als Buma, maar het is de vraag of Buma uit een stins ontstaan is. Er is bij beide states geen enkele aanwijzing voor die oorsprong terug te vinden. De “Tegenwoordige staat van Friesland” vermeldt ze als ‘eigenerfde staten’.

Op de kaarten van Schotanus en Eekhoff staat Buma aangegeven ten noorden van de oude zeedijk, dus ‘buitendijks’. Als er een Buma stins is geweest, zal die ongetwijfeld aan de overkant van de dijk gezocht moeten worden. De oudst bekende bewoner was Wybrandt Buama, die in 1511 54 pondemaat nieuwland en 7,5 pondemaat oudland in eigendom had.”
“Rond 1970 brandde de kapitale kop-hals-romp boerderij tot de grond toe af.”

“Op de plaats van de vroegere State is na 1970 weer een boerderij gebouwd.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Buma kunt vinden.

Pin Bed and Breakfast Mill View

  Stiens

Goed overnachten met uitstekende bedden en een goed ontbijt. Gratis parkeren voor de deur. In centrum van Stiens met veel winkels.


Meer info

Pin B&B Leeuwarden

  Leeuwarden (Snakkerburen)

Bed & Breakfast


Meer info

Pin Appartement Torenzicht

  Marsum

Appartement vlakbij Leeuwarden met eigen ingang, hal, douche, toilet, slaapkamer, keuken, woonkamer, bijkeuken en tuin met zitje. Aanwezig: Wifi, radio-cd speler, smart tv, koelkast, kookplaat met oven, magnetron, keukeninventaris en zelf instelbare cv verwarming....


Meer info

Pin Túnmanswente

  Cornjum

Túnmanswente’ is de voormalige tuinmanswoning van het kasteel Martenastate. Het is gelegen in het dorpje Koarnjum (Cornjum) in Fryslân, net boven Leeuwarden.


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.