Camminghaburen

Noomen: “Als Kempingabure komt Camminghaburen of Cambuur al aan het einde van de 12de eeuw voor. Het ontleende zijn naam aan de aanzienlijke edelman Kempo Kempinga. Op zijn beurt stimuleerde het bezit van Cambuur het gebruik van de naam Cammingha bij de bewoners, ook als zij uit andere families stamden.”

SIF: “Het slot wordt voor het eerst in de 14e eeuw vermeld.”
“In het jaar 1200 worden de Cammingha’s al genoemd en zij waren de machtigste familie van Leeuwarden. Nog herinneren veel straat- en wijknamen aan hen. De Camminghaburg stond iets ten westen van het tegenwoordige Cambuurplein. Het kasteel kende een dubbele omgrachting en een versterkte voorpoort en werd omringd door nog andere verdedigingswerken.
Begin 14e eeuw wordt het slot bewoond door Regnerus Cammingha en in 1398 door Gerrit Cammingha. Gerrit was bondgenoot van Albrecht van Beieren, graaf van Holland. Door zijn bondgenootschap had hij zijn stins van een Hollandse bezetting voorzien, waardoor hij de woede van het volk op zijn hals haalde. Het kasteel werd belegerd en na de inname werd de bezetting deels gedood en deels op de vlucht gedreven.

Rond 1500 beleefde Friesland onrustige tijd en werd het slot verwoest, waarna het ca 1510 weer opgebouwd werd door Wytze van Cammingha en zijn vrouw Rints van Minnema. Met de dood van Gerrolt Cammingha in 1589 sterft de familie in mannelijke lijn uit. Zijn dochter Edwert bewoont vanaf 1589 het slot met haar man Ruurt van Juckema.
Na in bezit geweest te zijn van de familie Juckema, gaat het kasteel door vererving over in handen van de Burmania’s en later de familie Rengers op Epemastate te IJsbrechtum.
Tegen het einde van de 18e eeuw is het kasteel niet meer particulier bewoond, maar heeft het enige tijd dienst gedaan als gevangenis. In 1785 geeft de Gedeputeerde Staten opdracht om de Camminghaburg buiten Leeuwarden tot kruitmagazijn te verbouwen: het ging dienst doen als ammunitie- of tuighuis. Ten slotte werd het slot in 1810 met kapel en bijgebouwen gesloopt.

Van de Camminghaburg zijn verschillende afbeeldingen bewaard gebleven. De oudste afbeelding van dit slot dateert uit 1552. Het betreft een portret van de toenmalige bewoner Rienk van Cammingha, dat geschilderd werd door Adriaen van Cronenburg. Hierop is de burcht in een romantisch landschap weergegeven. het kasteel staat op een omgracht terrein, dat bereikt kon worden via een fors poortgebouw met een zadeldak tussen tuitgevels.
De burcht zelf bestond uit twee vleugels, die laat-middeleeuwse vormen vertoonden, en in het midden een soort toren met zadeldak, dat mogelijk het restant van een stins kan zijn geweest.

De ene vleugel had twee bouwlagen met op de hoek een kleine arkeltoren, terwijl de andere slechts één bouwlaag had. Deze tweede vleugel was overigens niet veel lager dan de andere vleugel, omdat zich hier een zaal met grote ramen bevond. Haaks op de tweede vleugel stond een los schuurachtig element met groot zadeldak tussen topgevels en een trapgevel boven één van de grote deuren.
Ook is er nog een afbeelding bewaard geblevn, die de situatie in 1782 weergeeft. Hierop zien we dat het gebouw een traptop gekregen heeft en beneden van een gaanderij op zuilen met rondbogen voorzien was. De schuur dwars op het gebouw is dan inmiddels verdwenen.”

“Van het kasteel is niets meer terug te vinden.”

(bron: Stinsen en States, Adellijk wonen in Friesland, 1992).

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Camminghaburen kunt vinden.

Pin Post-Plaza Hotel & Grand Café

  Leeuwarden

Na een intensieve verbouwing en restauratie van het oude Hoofdpostkantoor, is Post-Plaza getransformeerd tot een unieke plek in het centrum van Leeuwarden, waar gasten slapen, eten, werken, drinken en genieten in een historisch decor....


Meer info

Pin Emmaplein

  Leeuwarden

Een gastvrije ontvangst, een heerlijk huis, prima bedden en een verwenontbijt. En als u een zeilliefhebber bent, kunt u (tegen betaling) met uw gastheer het Friese water verkennen. Onze boot ligt in Grou, zodat...


Meer info

Pin Fries Museum

  Leeuwarden

Het Fries Museum opent in september 2013 zijn deuren in een indrukwekkend nieuw gebouw op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Het Fries Museum gaat over de Friezen en over Friesland, een eigenzinnig stukje ‘buitenland in...


Meer info

Pin Kookatelier De Kleyne Sint Jacob

  Leeuwarden

Kookatelier De Kleyne Sint Jacob Op deze unieke plek in het historische hart van Leeuwarden voelt het direct als thuis. Een inspirerende en sfeervolle ruimte vol licht en kleur. Natuurlijk als eye catcher die...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.