Camstra

Noomen: “De familienaam van de Wirdumer Camstra’s komt in 1369 reeds als de Campis voor; in 1440 als Kampstera voor; de stens to Camstera, het castrum de Camstra oftwel Kampstra statten respectievelijk in 1451, 1456 en 1486.”
“In 1486 verdeelden Renicks zonen Peter en Feyko de nalatenschap van hun ouders. Peter kreeg daarbij Fetza state te Jelsum, Feyko kreeg Kampstra statten mitta landen ende gueden. Zij zouden ieder volkomen vrij zijn ermee te handelen, zoals elke frya Fresa of guede eedlingen in dae land.”
“Veel van de Camstragoederen onder Wirdum, waaronder de state, vererfden op Feyckes zoon Homme Camstra, gestorven tussen 1543 en 1548. Zijn dochter Anna trouwde voor 1548 met Gerrolt Feytsma op Oenema in Wirdum. Camstra state vererfde vervolgens binnen de familie van Camstra langs de lijn Foppe Hommez (geb. 1530), Homme (gest. 1579), Tjallingh (1576-1614), Homme (gest. 1652) en zijn broer Goffe (gest. 1663), Tjallingh Hommes (gest.1663) en zijn neef Tjallingh Goffes (gest. 1693). De zonen van deze neven, naar hun vaders vernoemd, waren in 1698 eigenaars: Tjallingh Homme van Camstra, als grietman gereformeerd gezind, en de kapitein Tjallingh Goffe van Camstra, die “papist” was.
In 1823 beschrijft Doeke Wygers Hellema de “cingel”, de “wel met water gevulde” grachten en de stenen poort die in 1821 bij een storm omwaaide. De state was toen reeds lang verdwenen; op de plaats lag “eene aanzienlijke boerehuizinge en schure”.”

SIF: “Deze State is waarschijnlijk ontstaan na 1461.”
“In 1461 sneuvelt Rienck Camstra, die eigenaar is van de Camstra Stins. Omdat hij meerdere zonen heeft, erft de oudste zoon de Stins, terwijl een andere zoon, Feijcke, in 1506 op Camstra State II woont. Waarschijnlijk heeft hij de State laten bouwen.
Feijcke is net als zijn vader grietman en een Schieringer, een vechtjas net als zijn kleinzoon, de watergeus Foppe. Feijcke, is getrouwd met Syts Foppes Sjaarda. Hij sterft in 1517.

Homme Camstra, een zoon van Feijcke erft de State, terwijl een andere broer, mogelijk door het kinderloos sterven van hun oom, in bezit komt van de Eerste Camstra State. Homme woont tussen 1530 en 1550 op Camstra State. Homme is de vader van de watergeus Foppe Camstra, die hier waarschijnlijk in 1530 geboren is en ca 1570 sterft.
We zien het huis op afb. 1. Het onderschrift bij deze afbeelding luidt: “’t slot Kamstra te Wirdum behoort tot den hooghgeboren heere Kamstra 1723”. Later kwam het in bezit van de familie Van Sytzama.
Dit slot van Camstra is nu bekend onder de naam Personia. De State Camstra is nu verdwenen, maar de grachten en singels zijn er nog. Er staat nu een boerderij.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij Camstra kunt vinden.

Pin Post-Plaza Hotel & Grand Café

  Leeuwarden

Na een intensieve verbouwing en restauratie van het oude Hoofdpostkantoor, is Post-Plaza getransformeerd tot een unieke plek in het centrum van Leeuwarden, waar gasten slapen, eten, werken, drinken en genieten in een historisch decor....


Meer info

Pin WeidumerHout

  Weidum

WeidumerHout Boutiquehotel is een hotel ondergebracht in een monumentale Friese boerderij uit 1867. In het weiland staan tien opzienbarende Rooms-with-a-View. Van alle gemakken voorzien maar landelijk gebleven. Een buitengoed met karakter.


Meer info

Pin Grand Cafe Wouters

  Leeuwarden

Tegenover het Centraal Station en op korte loopafstand van het centrum, bent u bij ons aan het juiste adres voor een heerlijk kopje koffie met gebak, een borrel, een lekkere lunch of gezellig diner,...


Meer info

Pin Emmaplein

  Leeuwarden

Een gastvrije ontvangst, een heerlijk huis, prima bedden en een verwenontbijt. En als u een zeilliefhebber bent, kunt u (tegen betaling) met uw gastheer het Friese water verkennen. Onze boot ligt in Grou, zodat...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.