De Stinsfenne tussen Kemge goed en Engelum

Noomen: “Tussen Kemge goed of Kingum (FC18) en de dorpsterp van Engelum wordt in 1543 de Stinsfenne vermeld: oltlandt, 3 pondemaeten olde fennelandt, geheeten den Stins fenne. In het zuiden strekte deze tot aan de Beetgumer vaart, aan de andere zijden lagen joncvrouwe Jell Martne landen. De fenne was kerkegoed van Engelum. Door de belending en omdat het perceel zowel in 1543 en 1700 als in 1832 kerkegoed was, kan het gemakkelijk geïdentificeerd worden: het is het kerkeland FC51 aan de Beetgumervaart, ook in 1700 drie pondematen groot. Het aangrenzende land van jonkvrouw Martena is Kenge of Kemge gued, dat zij in 1517 van haar vader Hessel Martena had geërfd. Waarschijnlijk is de stins verdwenen nadat het land bij de – relatief late – kerkstichting of naderhand aan de kerk geschonken was. Met zijn ligging aan de vaart en dicht tegen de terp aan, was de stins gunstig gelegen.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij De Stinsfenne tussen Kemge goed en Engelum kunt vinden.

Pin Bed and Breakfast Mill View

  Stiens

Goed overnachten met uitstekende bedden en een goed ontbijt. Gratis parkeren voor de deur. In centrum van Stiens met veel winkels.


Meer info

Pin Appartement Torenzicht

  Marsum

Appartement vlakbij Leeuwarden met eigen ingang, hal, douche, toilet, slaapkamer, keuken, woonkamer, bijkeuken en tuin met zitje. Aanwezig: Wifi, radio-cd speler, smart tv, koelkast, kookplaat met oven, magnetron, keukeninventaris en zelf instelbare cv verwarming....


Meer info

Pin Túnmanswente

  Cornjum

Túnmanswente’ is de voormalige tuinmanswoning van het kasteel Martenastate. Het is gelegen in het dorpje Koarnjum (Cornjum) in Fryslân, net boven Leeuwarden.


Meer info

Pin B&B de Jellemastjelp

  Bitgummole

Welkom in onze kleinschalige B&B te Bitgummole, 7 km van Leeuwarden gelegen. Zie voor nadere info onze website www.jellemastjelp.nl


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.