De wier aan de Jousen

Noomen: “Onder Cornjum is in 1847 sprake van een wier aan de Jousen, en in 1543 van de Hoege Wirdt, gelegen bij Aesgema sate. Of ze identiek zijn verdient nader onderzoek. Aesgema was rond 1500 een belangrijke pachtboerderij van de familie Abbema van Huizum; de Hoege Wirdt die in 1543 bij het land van deze sate werd vermeld had toen de volgende belending: ten zuidwesten ervan lag pastorieland, ten westen ervan land van Hessel Abbinga (Abbema van Huizum).
Kempo Abbema van Huizum kocht met zijn vrouw Hilcke Watzes Harinxma in 1487 land in Aesgamagoedt te Cornjum van Claes Allertsz. De pastoor beurde in 1543 18 stuivers jaarlijks uit Aesgema. Van Kempo Abbema vererfde het goed op zijn zoon Hessel Abbema, die het in 1539 bij testament naliet aan zijn dochter Tyetke Abbema. Het ging in de 16de eeuw en later waarschijnlijk om een gewone boerderij, hoewel het binnen de Abbema-goederen wel van belang was: in 1539 kreeg Hessels ene dochter het stamhuis Abbema in Huizum, de andere Aesgema.
Tot nu toe is een zekere localisatie van Aesgema, met behulp van belendingen, grootte en floreenbedrag en de genealogie van de eigenaars – of een combinatie van deze gegevens – niet gelukt.
Van der Molen identificeerde de wier of wirdt bij Aesgema hypothetisch met de door Eekhoff in 1847 afgebeelde wier aan de Jousen. Hoewel de wier bij Eekhoff dichtbij pastorieland (FC41) lag, zijn er echter ook aanwijzingen dat Aesgema op het Nieuwland lag. Van der Molen vond “geen boerderij of huis in de nabijheid” van de wier aan de Jousen. De Prekadastrale Atlas laat zien dat de door Eekhoff aangegeven wier behoorde bij de zuidelijker gelegen boerderij FC6 aan de Cornjumer Vaart. In 1718 lag direct ten noorden van deze sate een vogel kooy. Mogelijk is de huisplaats binnen de landerijen van de sate FC6 verschoven van de wier aan de Jousen naar de latere sate aan de vaart. Een andere mogelijkheid is dat de latere sate FC6 uit de samenvoeging van meerdere sates ontstond.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij De wier aan de Jousen kunt vinden.

Pin Post-Plaza Hotel & Grand Café

  Leeuwarden

Na een intensieve verbouwing en restauratie van het oude Hoofdpostkantoor, is Post-Plaza getransformeerd tot een unieke plek in het centrum van Leeuwarden, waar gasten slapen, eten, werken, drinken en genieten in een historisch decor....


Meer info

Pin B&B Tineke

  Britsum

B&B Tineke is een kleinschalige en huiselijke overnachtingsplek voor 1 of 2 personen op korte afstand van Leeuwarden. De stad is gemakkelijk te bereiken, zowel met de fiets, de auto als het openbaar vervoer...


Meer info

Pin Bed and Breakfast Mill View

  Stiens

Goed overnachten met uitstekende bedden en een goed ontbijt. Gratis parkeren voor de deur. In centrum van Stiens met veel winkels.


Meer info

Pin B&B Leeuwarden

  Leeuwarden (Snakkerburen)

Bed & Breakfast


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.