De wier bij Syurdema te Indijk

Noomen: “Siurdema is opgenomen vanwege de wier die er in 1850 nog naast wordt aangegeven. Deze wier lag midden in een groot complex land dat in de 15de eeuw aan de familie Jongema behoorde: Syurda of Siurdema sate (FC14) en Gerralda of Gralda sate (FC15 en FC16). Het land van Siurdema en Gralda grensde aan dat van de stins Hoekens die in de late 15de eeuw aan de Walta’s – een andere tak van de Jongema’s – kwam. In 1481 bedoelde Aeda Keympaz Jonghama waarschijnlijk Siurdema, toen hij dat gued dat Jan Dyrcksz toe Yndyck huurde, by dae nordera syde des paedis in dae Bonghjeerd, aan zijn broer Eeda en aan Johan, zijn bastaardzoon, naliet.” “Siurdema zelf was in 1511 en 1542 de op één na grootste, en in 1640 zelfs de grootste sate van Bozum.” “Later wordt het goed Sjoerda staten (1601) en Siurdema sate (1637) genoemd.”
“Zowel Siurdema als de beide Gerralda-goederen waren in de 16de eeuw en later pachtgoederen. De in 1850 nog naast Siurdema aanwezige wier toont dat de Jongema’s of hun rechtsvoorgangers ook op Indijk een stins hebben gehad.”

Pagina delen:  


« Bekijk alle locaties

Meer informatie


  Wat zit hier nog meer in de buurt?


Bekijk alle locaties die je dichtbij De wier bij Syurdema te Indijk kunt vinden.

Pin Minicamping de Greidhoeke

  Britswerd

Kamperen op het Friese platte land op een mooie rustige groene camping, bestaande uit 12 ruime plaatsen van ongeveer 100 m2 per plaats, allen voorzien van elektriciteit. Centraal gelegen bij Sneek, Franeker , Leeuwarden...


Meer info

Pin B&B ZAZZA

  Raerd

Bed & Breakfast ZAZZA in Raerd. Op en top gastvrijheid midden in de Friese natuur.


Meer info

Pin B&B ZAZZA

  Raerd

Bed & Breakfast ZAZZA in Raerd. Op en top gastvrijheid midden in de Friese natuur.


Meer info

Pin Bed & Breakfast Gibbeflecht

  Mantgum

Welkom in het groene hart van Friesland. In Mantgum, een mooi dorp aan de spoorlijn Leeuwarden-Sneek-Stavoren, vindt u onze Bed & Breakfast met één ruime tweepersoons gastenkamer met privé badkamer en een ontbijtkamer op...


Meer info

Ontvang jij de nieuwsbrief van Friesland al?

Meld je aan en ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met de leukste evenementen in Friesland, aantrekkelijke arrangementen en leuke nieuwtjes over de provincie.

Zoeken op Friesland.nl

De lekkerste Friese cookies

Friesland.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren. Door gebruik te blijven maken van onze website, of door deze melding te sluiten, geef je aan hier akkoord mee te gaan.